Ik heb een auto radiootje waar bij staat max. 4x 40 watt RMS,, Kan ik hier dan 2x 45 watt RMS op aan sluiten ??

Ik heb een auto radiootje waar bij staat max. 4x 40 watt RMS,, Kan ik hier dan 2x 45 watt RMS op aan sluiten ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn 4 luidspreker aansluitingen mogelijk die elk 40 watt geluidvermogen kunnen afnemen. Wanneer je op een aansluiting een luidspreker van 45 Watt wilt aansluiten dan kan de radio dit niet leveren. Omdat vaak de luidspreker dan vermogen gaat 'trekken' zijn er twee mogelijkheden. Het meeste komt voor dat de radio is beveiligd hiertegen en de luidspreker krijgt z'n vermogen niet. Het gaat dan (maximaal) zachter geluid geven dan wat het kan. De tweede mogelijkheid is dat de radio niet is beveiligd en er 'brandt' dan "iets" door. Met wat geluk is dit dan een zekering.

Wat bepaald of het geluid harder of zachter is, is het rendement en NIETS MEER DAN DAT. Een luidspreker van 40 watt geeft misschien wel een veel harder geluid dan een van 200 watt. Staar je niet blind op het aantal watts, het zegt totaal niets over de geluidskwaliteit. En dat laatste lijkt mij het belangrijkste. En RMS vermogens zijn sterk overdreven, dat zijn vermogens die alleen op piekmomenten worden geleverd. Zou je gaan meten dan levert de versterker hooguit 4x8 watt continue. De speaker kan dat makkelijk aan, mits je niet overstuurt (te hard zet zodat vervorming optreedt) want dan gaat de speaker 'clippen' en kan de speaker beschadigen. Meestal is het de tweeter (hoge tonen) die dan kapot gaat. Dus goed luisteren naar beide sets en alleen bedenken of de set in de auto past en of je de meerprijs van 30 euro voor de betere geluidkwaliteit (als die er is) over hebt. Sluit vervolgens de boel netjes aan. Dus de plus van de speaker op de + van de uitgang. En zorgen dat de speaker goed vast zit en geen luchttoevoer krijgt via de zijkant, want dan gaat de speaker 'fladderen'.

Op een autoradio van 4x40 watt kan je heel goed speakers van 45 watt aansluiten. Het is zelfs zo dat een speaker het liefst een groter vermogen moet kunnen hebben dan de versterker kan leveren. Bij een speaker met een te laag vermogen gaat de speaker inderdaad clippen en kun je je eindversterker opblazen, doordat tijdens het clippen een gelijkstroom gaat lopen. Daarnaast is het belangrijk dat de speaker de juiste gevoeligheid heeft zodat de versterker deze kan aansturen. Maar bij die 45 watt op een 40watt versterkeruitgang zie ik daar geen problemen.

Nog sterker: Er is geen enkele relatie tussen het maximaal te leveren vermogen van een eindversterker en het maximaal op te nemen vermogen van luidsprekers: -Een te krap bemeten versterker kan gaan "clippen" (tegen de voedingsspanning aanlopen) waardoor idd een gelijkspanningscomponent onstaat waardoor woofers langzaam heen en weer kunnen gaan bewegen. Veel schadelijker is echter het hoge tonen vervormingproduct dat in deze situatie ontstaat (want blokgolf), dit is namelijk zo sterk dat de tweeters hier van doorbranden. -Een ruim bemeten versterker zal de luidspreker in het ergste geval aansturen tot buiten zijn fysieke grenzen waardoor deze zal gaan vervormen en in extreme gevallen kapot kan gaan. In elk geval geldt: Blijf luisteren naar het geluid, als dit vervormd gaat klinken bestaat het risico dat er binnenkort iets kapot gaat. Uiteindelijk hebben versterker en luidsprekervermogens daar weinig mee te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100