kun je 2 ouderwetse luidspreker boxen aansluiten op een moderne 5.1 receiver

ik heb twee goede B&W luidspreker boxen liggen en wil daarvoor een moderne receiver kopen met HDMI en 5.1. Ik wil hier echter slechts de 2 oude luidspreker boxen op aansluiten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Makkelijk en geen enkel probleem. Sluit de speakers aan op je 'front speakers' uitgang. Elke surround-versterker heeft een stereo-mode. Zolang je deze gebruikt bij alle bronnen (tv, cd, dvd, blu-ray etc...) speelt hij enkel langs de twee front speakers. Je versterker zal bij dvd's en blu-ray's misschien automatisch dolby 5.1 kiezen. Tenminste, dat geeft het Dvd of Blu-ray apparaat aan dat hij moet gebruiken. Zet je receiver gewoon even terug op stereo, en de 'sound-mode' van je dvd of blu-ray apparaat op 2.0. (Tip : Hdmi hoeft niet persé het beste geluid te geven, je kan net zo goed een degelijk cinch-kabeltje gebruiken) (cinch-kabel= Tulp stekker) Als je toch een nieuwe receiver gaat kopen, zitten er bij de handleiding schema's van alle mogelijke situaties. In bijlage een afbeelding met in het geel aangeduid welke luidsprekeruitgangen je moet gebruiken. Het rood-omcirkelde gedeelte zijn de hdmi-ingangen die je voorlopig niet persé hoeft te gebruiken zolang je met 2 speakers speelt. En in het groen zijn je 'normale' cinch ingangen die zeker niet minderwaardig zijn voor geluid.

Ja dat kan, je moet dan wel opletten hoe je je receiver instelt want als je hem op 5.1 zet zal je sommige geluiden missen. Toegevoegd na 4 minuten: Als je receiver geen 2.0 downmixing ondersteunt moet je je disc-speler laten downmixen of de 2.0 track kiezen.

Als je echt alleen stereo wilt blijven horen, zou ik een pure stereoversterker kopen, aangezien die stereo nog altijd beter weergeven dan een stereo-mode op een 5.1 receiver. Maar het kan wel. Een beetje 5.1 receiver kan de speakers goed meten (afstand, fase, band, etc) en daarmee het geluid aanpassen aan je 2 luidsprekers.

Waarom een 5.1 (7.1) receiver als je maar 2 luidsprekers gaat gebruiken???? Je koopt toch ook geen bus (53 personen) als je alleen maar met je vrouw op stap gaat?? Als het je op de HDMI ingang schakelingen gaat, is er vrij goedkoop een HDMI switch te koop voor het schakelen van meerdere ingangen en dan kan je volstaan met een uitmuntende stereo receiver, welke van een betere kwaliteit is dan de eventuele surround receiver (waarvan je 3/4 niet gebruikt)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100