Waar moet ik op letten bij het kopen van een semi-professionele geluidsinstallatie?

Samen met wat vrienden zijn we een feestverhuur gestart en nu willen we over gaan op het aanschaffen van een goede geluidsinstallatie. dwz: 2 discospeakers in een handzaam formaat die zonder al teveel randapparatuur op een laptop aan te sluiten zijn.

Nu hebben we al enigszins rondgekeken op het almachtig grote internet, maar we begrijpen niet veel van de termen die voorbij komen. Ik denk dat we sowieso actieve speakers nodig hebben, maar hoe kan dat aangesloten worden op een laptop?

Vandaar mijn vraag: Wat voor speakers kunnen we het beste kopen? Waar kunnen we die het beste kopen? En hebben we nog iets nodig voor de aansluiting?

Ons budget is ongeveer 150 euro per speaker.

Toegevoegd na 1 uur:
Het budget van 150 euro is, zoals genoemd, te klein. Welk budget voor een complete set is aan te raden?

En wat zijn goede zaken wat betreft deze apparatuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals al benoemd is 150 euro karig. Bedenk dat in een geluid-keten 2 dingen heel belangrijk zijn: Wat je erin stopt en wat je eruit haalt. Dus speel je een cassette bandje af of een slechte opname (krakende vinyl-plaat), klinkt het in de duurste installatie even gammel. Maar als je de beste opname afspeelt op een duur systeem met slechte speakers klinkt het ook niet. Daar je met een laptop gaat afspelen, betekent het dat je al met MP3 gaat werken. Meestal geen probleem. Maar hoe het zal klinken word absoluut door de luidsprekers bepaald. Ook de akoestiek, opstelling en demping van de ruimte heeft hier invloed op. Maar over de luidsprekers gesproken: Vaak besteedt men heel veel geld aan de apparatuur, waardoor de luidsprekers het maar met het restant van het budget moeten doen. Beknibbel absoluut niet op de luidsprekers. Wel moet je kiezen voor een 3-weg (laag-midden-hoog) luidspreker, die alle gebieden weergeeft. Er is veel 2-weg te koop, maar ik zou daar niet voor gaan. Deze keus dient als eerste te zijn. Dan kijken in een zaak die dit materiaal verkoopt en vragen als je verschillende speakers mag horen. Wees kritisch. En laat de verkoper niet bepalen wat beter klinkt. Alhoewel het beter is de luidspreker op zicht te kunnen proberen in de ruimte waar ze komen te staan. In de zaak kunnen ze anders klinken dan "thuis". Sommige zaken geven die service, maar alleen bij luidsprekers van wat meer budget. Ook het vermogen van de eind-versterker en de boxen moeten op elkaar afgestemd zijn. Als die verhouding niet goed is gekozen, kan je oversturing, slechte weergave en vervorming krijgen. Luidsprekers met een laag vermogen zijn niet te prefereren als je voor een grote groep gaat "spelen". Je kan wel groot vermogen speakers nemen, maar dan moet je versterker het ook aan kunnen. Verder is een mengpaneel, waar je microfoon(s) en muziek gemixt kan laten horen ook van belang. Maar in de keten zal normaal de mixer niet zo duur zijn. Hiermee moet je een heel eind komen voor een goed en acceptabel geluid. Toegevoegd na 41 minuten: Het hangt van je woonplaats af welke zeken je wilt proberen. Feedback .... hebben ook een site en Correct in Rotterdam (Prof afdeling), J&H geluid, maar er zijn er nog meer. FF Googelen. Ze hebben allemaal ook een website.

Klink gezellig, alleen zou ik toch wel wat meer investeren. Actieve luidsprekers zijn wel handig, maar ik zou toch liever de speakers op een vermogensversterker aansluiten omdat je voor een feest (veel mensen, veel demping) veel vermogen nodig hebt. En dan zou je je laptop via een (klein) mengpaneel op de versterker kuinnen aansluiten (je wilt toch ook nog een microfoon kunnen gebruiken). Alleen 150 euro per speaker dus niet zo heel veel. Je speakers zouden toch ook wel hoog moeten staan, op standaards bijvoorbeeld. Daarnaast is de geluidskwaliteit van de geluidskaart van je laptop ook belangrijk. Ik heb vaak meegemaakt dat er vrij veel storing op zit. Dus zal je een externe kaart moeten gebruiken.

Met zo'n, budget kan je om te beginnen alvast de kabels gaan kopen. Wat je nodig hebt; - minimaal 2 speakers, prijs vanaf 1000 euro per stuk - mengpaneel, vanaf ca. 200 - versterker, vanaf ca. 400 - microfoon mag zeker niet ontbreken Je laptop sluit je aan op je mengpaneel via je mini-jack uitgang. Let wel: bij disco apparatuur, goedkoop = (vaak) rotzooi

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100