Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe maak ik deze agapornissen tam?

Graag zou ik ze tam willen maken, ze komen uit een kweek kooi, dus eigenlijk niks gewend, heb speeltjes een kokosnoot in de kooi hangen maar helemaal niks met dit. Als een stukje fruit of iets anders in de kooi hang kijken ze ook niet naar om. Ze kwetteren heel veel en hard. Ze zeiden ook al dat ik ze moest laten kortwieken, maar dan kunnen ze niet meer vliegen, weet niet als dat wel een goed idee is.

Picture for question
9 maanden geleden
in: Vogels
1.2K
fremar
9 maanden geleden
https://www.agapornisvogels.nl/c-2957098/opvoeding-tam-maken/#:~:text=Hoe%20maak%20ik%20mijn%20vogel,hij%20lekker%20vind%20zoals%20evt.
SingingCoyote13
9 maanden geleden
het blijkt dat de meeste vogels gek zijn van gierst. je kan dit kopen bij een dierenwinkel of vogelkweker. een of twee stengels hiervan zouden meestal moeten zorgen ervoor dat ze hiermee aan de slag gaan. ook is gierst speciaal handig bij beloning als ze iets goed doen of belonen als ze minder angstig zijn.
SingingCoyote13
9 maanden geleden
hier zijn wat links
https://www.kromsnavelforum.nl/index.php
https://www.papegaaienforum.nl/
om na te vragen over dit onderwerp

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

(ChatGPT)
Het tam maken van agapornissen, ook wel bekend als "lovebirds", kan wat geduld en consistentie vergen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om ze tam te maken:

Creëer een rustige omgeving: Plaats de agapornissenkooi op een rustige plek in huis, weg van drukte en lawaai. Dit helpt hen te wennen aan hun omgeving en zich veilig te voelen.

Observeren en vertrouwen opbouwen: Begin door de agapornissen rustig te observeren zonder ze te storen. Praat zachtjes tegen ze om ze te laten wennen aan je stem. Laat ze wennen aan je aanwezigheid in de buurt van hun kooi.

Langzaam benaderen: Wanneer de agapornissen zich comfortabeler voelen met je aanwezigheid, kun je beginnen met het langzaam en voorzichtig benaderen van de kooi. Plaats je hand in de kooi zonder de vogels te bedreigen of te dwingen. Laat ze wennen aan je hand en bewegingen.

Handvoeren: Probeer geleidelijk aan handvoeren te introduceren. Begin met het aanbieden van lekkernijen, zoals stukjes fruit of zaden, vanuit je handpalm. Laat de agapornissen op eigen initiatief naar je hand komen om het voedsel te nemen. Dit helpt hen positieve associaties te vormen met je hand en vertrouwen op te bouwen.

Socialisatie buiten de kooi: Zodra de agapornissen comfortabel zijn met je hand in de kooi, kun je proberen ze buiten de kooi te laten verkennen. Zorg ervoor dat de ruimte veilig is en geen gevaarlijke objecten of huisdieren bevat. Laat ze wennen aan de omgeving terwijl je in de buurt bent.

Geduldig en consistent zijn: Het tam maken van agapornissen kan lang duren, dus wees geduldig en geef ze de tijd die ze nodig hebben om vertrouwen op te bouwen. Blijf dagelijks met ze werken en zorg voor een gestructureerde routine.

Belangrijk om op te merken is dat niet alle agapornissen even tam worden. Sommige individuen kunnen terughoudender zijn dan andere. Respecteer altijd de grenzen van de vogels en forceer ze niet tot interactie als ze er niet klaar voor zijn. Iedere vogel heeft zijn eigen tempo en persoonlijkheid.

Als je het moeilijk vindt om de agapornissen tam te maken, kan het nuttig zijn om advies in te winnen bij een ervaren vogelkweker of een dierenarts met kennis van vogelgedrag.
(Lees meer...)
9 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding