Hoe kan ik een schuw ex-zwerf katje minder schuw maken?

Afgelopen nacht zijn we gelukt een beetje vertrouwen te winnen bij een zwerfkatje, welke zich in de schuur heeft laten dragen. nu geniet ze van relatoeve vrijheid, maar kruipt nog steeds angstig weg als we binnen komen. Hoe kan ik haar nu minder angstig maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bange en schuwe katten kun je het beste tijdens het slapen handtam maken. Ga rustig, bijvoorbeeld met een boek, in de ruimte zitten waar de kat zich verstopt houdt. Als de kat in de huiskamer zit, probeer dan op de bank te gaan slapen. Het zal niet lang duren voordat hij nieuwsgierig wordt en bij je komt om je te onderzoeken. Onderneem geen stappen, maar laat hem gewoon zijn gang gaan. De meeste vormen van het eerste contact tussen de kat en de mens gebeuren tijdens het slapen. De mens is dan minder bedreigend en bij de kat wint de nieuwsgierigheid het dan van de angst. Als je wakker wordt en de kat rent niet weg, dan ben je de winnaar en zal de kat niet meer voor je wegkruipen. Uiteraard zal dit niet na 1 keer lukken. Geduld is een schone zaak. Als katten heel erg angstig zijn is het verstandig ze altijd binnen te houden. Als het dier buiten een angstaanval krijgt, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Zorg ervoor dat de kat kan beschikken over een eigen en veilige plaats waar hij zich kan terugtrekken. Bijvoorbeeld een soort hol met een smalle ingang, waar je niet zo gemakkelijk in kunt kijken. Als de kat zich hierin heeft teruggetrokken, mag niemand hem storen. Dat wordt namelijk als een ernstige bedreiging gezien. Zorg ervoor dat de vluchtweg naar de eigen en veilige plaats vrij is. Dit geeft hem een extra veilig gevoel. Benader je kat op gelijke hoogte. Staar een angstige kat nooit recht in de ogen. Kijk langs hem heen en knipper met je ogen. De kat ziet dit als een vredesuiting. Loop nooit recht op het dier af en houd hem nooit vast als de pupillen groot zijn of het gespannen lijf verraden dat hij bang is. Een tweede, mensvriendelijke kat kan helpen een schuw dier met de mens vertrouwd te maken. Het vraagt echter veel geduld, want mensvriendelijk gedrag kun je niet dwingen. Toegevoegd na 2 minuten: PS: Als je katje in de schuur nog zit, zou ik er op mijn gemak gaan bijzitten of eventueel zelf gaan liggen. De kat kans geven te wennen aan jou. Ze zal idd nieusgierig gaan worden en contact zoeken. Je moet ook geduld hebben, houd je aan het tempo van de kat. Niets forceren of ze zal angstig worden.

Door heel veel geduld te hebben en niets te forceren. Ik heb reeds vele katten gesocialiseerd en echt, het heeft tijd nodig. Blijf voeren en ga steeds een stukje verder, blijf eens kijken als ze eet etc. maar raak haar vooral niet aan als ze dat niet wil, houdt afstand en wacht tot ze zelf komt. Overigens, sommige katten blijven tegen vreemde bang en tegen de mensen die ze kennen ook altijd een beetje, maar je hebt vooral veel, heel veel geduld nodig. Ik wens je heel veel succes, als ze eenmaal aan je gewend is zul je zien dat je er een superlief katje aan hebt (meestal tenminste).

dat heeft tijd nodig.. niet bij alle katten lukt het om de schuwheid weg te nemen, het katje zal zelf het vertrouwen in je moeten krijgen, geef het tijd, speel met t katje maak een hengeltje met een speeltje eraan, als ze haar angst heeft overwonnen komt ze zelf wel, katten houden van aandacht, hoe meer aandacht hoe liever, ze zeggen ook een hond heeft een baas..een kat heeft personeel..

Hoe win je het vertrouwen van een schuwe kat? Katten die erg mensenschuw zijn, hebben waarschijnlijk iets meegemaakt in het verleden, waardoor ze mensen niet snel meer vertrouwen. Het kan soms jaren duren voor een kat minder schuw wordt. Sommige katten blijven hun hele leven bang voor mensen. Redenen waarom katten mensenschuw werden, zijn onder meer weinig of geen contact met mensen, slechte behandeling door mensen, slechte ervaringen met andere dieren terwijl ze alleen probeerden te overleven. Zo werden veel schuwe katten bijvoorbeeld mishandeld of verlaten door hun vroegere baasjes. Schuwe katten verstoppen zich voor hun baasjes en rennen weg als mensen dichterbij komen. Ze proberen zoveel mogelijk uit het zicht te blijven. Eigen plaatsje Schuwe katten voelen zich veilig op kleine plaatsen waar ze zich kunnen terugtrekken zonder dat iemand hen er komt storen. Zorg ervoor dat je kat een eigen plaats heeft waar hij zich kan terugtrekken, een soort ‘hol’. De weg naar het ‘hol’ moet altijd vrij zijn, zodat de kat zich extra veilig voelt. Contact maken Katten zijn van nature nachtdieren. Misschien verlaat je kat overdag het huis amper, maar dat betekent niet dat ze ’s nachts ook niets doet. ’s Nachts zal de kat zich zekerder van zijn stuk voelen. Het is een aanrader eens in slaap te vallen in de kamer waar de kat zich bevindt. Vaak wint de nieuwsgierigheid van de kat het en zal hij toch dichterbij komen. Probeer je kat vanaf het eerste moment rustig aan je te laten wennen. Maak langzame bewegingen, spreek kalm, maak oogcontact maar blijf met je ogen knipperen (zeker niet staren!), wees altijd voorspelbaar en bouw een routine op. Tips: • Zet de radio op, zodat de kat went aan achtergrondgeluid • Zet je neer op de grond en praat tegen de kat, zo bewijs je dat je geen bedreiging vormt • Geef de kat lekkernijen (tonijn, kip) via een lepel met een lange steel Aanraken Als je kat al iets beter gewend is aan je aanwezigheid, kun je hem proberen aan te raken. Gebruik een plumeau of een stok met iets zachts aan het uiteinde. Laat de kat het zien en raak hem langzaam aan rond de kaken . Als de kat na een paar dagen hieraan went kun je hem ook aanraken op andere plaatsen. Doe het rustig aan en bouw het aanraken geleidelijk op.

Bronnen:
http://www.huisdiereninformatie.be/2008/02...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100