Kan onze cavia suikerziekte hebben gekregen door veel zoet fruit?

Ondertussen al een tijdje geleden, heeft onze cavia dagelijks zoet fruit gekregen zoals aardbeien en soms zelfs druiven. Hij was hier dol op en kreeg soms meerdere keren per dag een (kleine) aardbei.
Nu drinkt onze cavia enorm veel, plast (daardoor) ook veel en is erg afgevallen. Paar dagen onderzocht, maar dierenarts geeft verder niet aan dat er problemen zijn. De arts zij dat de urine is onderzocht maar daar blijkt niks verkeerd uit (wij twijfelen over de nauwkeurigheid/betrouwbaarheid).
Is het aannemelijk dat de cavia diabetes heeft opgelopen door de hoeveelheid suikers? Komt dit snel voor, en is de cavia hier kwetsbaar voor? Diabetes is normaal gesproken blijvend, maar kan het ook een beginfase zijn die op tijd kan worden gestopt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je krijgt geen diabetes door veel suiker te eten. Dat is een fabeltje. Maar een cavia is een knaagdier, en knagen doe je niet op fruit. En als zijn maag vol zit met fruit kan hij verder niet veel voedsel eten. Stop eens met fruit voeren.

Het is mogelijk dat een cavia suikerziekte krijgt, niet veroorzaakt door zoet fruit maar er waarschijnlijk wel door uitgelokt. Symptomen van diabetes type II zijn onder andere: veel drinken en plassen, afvallen ondanks normaal eten, afnemende algemene activiteit. Door het dieet aan te passen kan de cavia er weer van genezen: - baseer de voeding op "trage" koolhydraten die voor een geleidelijke energie afgifte zorgen. - haal alle "snelle" suikers (suikerhoudende snoepjes, zoet fruit) weg. - geef veel "licht" voedsel, veel groenvoer en niet-zoete groente zoals witlof, andijvie, radijsblad, paprika en tomaat. - grote hoeveelheden vezels (hooi) zijn altijd gewenst. - vermijd bij voorkeur energierijke producten zoals granen (behalve haver), vervang die door vezelrijke graspellets en gedroogde groenten. - zorg voor voldoende drinken.

Bronnen:
https://www.caviaforum.nl/community/thread...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100