kan mijn vriendin een klacht indienen wegens laster?

mijn vriendin heeft een hulphond. onlangs is er iets voorgevallen waardoor ze heel streng heeft moeten optreden tegen hem. de buren waren daar getuige van. die avond kreeg ze een anonieme mail waarin gedreigd werd dat ze de stichting , waar de hond vandaan komt, gingen benaderen dat zij niet goed voor de hond zou zijn. dit hebben ze al eens eerder gedaan.
de stichting weet dat dit onzin is en gaat er niet op in. het gaat namelijk heel goed met de hond. mijn vriendin voelt zich erg gekwetst en wil hier wat mee want ze is juist heel gek met de hond en dat is wederzijds. kan ze een klacht indienen en hoe gaat dit in zijn werk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je vriendin zou aangifte kunnen doen van een klachtdelict. Dat kan bij de politie: https://www.juridischloket.nl/politie-en-justitie/aangifte/klachtdelict/ "" Aangifte doen van een klachtdelict U kunt alleen aangifte doen van een klachtdelict als hier sprake van is. Voorbeelden van klachtdelicten zijn: Smaad; Laster; Stalking; Schending van beroepsgeheim Wilt u aangifte doen van een klachtdelict? Dien dan een klacht in bij de politie. Net als bij een 'gewone' aangifte meldt u het strafbare feit bij de politie. Alleen vraagt u er nu bij of de officier van justitie de dader(s) wil vervolgen. De officier van justitie hoeft dat niet te doen. Hij kan ook beslissen de zaak te seponeren. In dat geval wordt niemand vervolgd. Bij een 'gewone' aangifte is alleen de melding bij de politie genoeg voor de officier van justitie om te kunnen vervolgen. Bij een klachtdelict kan de officier van justitie alleen vervolgen bij een klacht met het verzoek tot strafrechtelijke vervolging. Geen klacht, geen vervolging - zelfs niet als de officier van justitie bewijs heeft voor het klachtdelict. Bij een klachtdelict staat het belang van het slachtoffer voorop. Dat is belangrijker dan het maatschappelijk belang om de verdachte strafrechtelijk te vervolgen. Om die reden kunt u een klacht later nog intrekken en een aangifte niet. "" Of de feiten voldoende ernstig zijn voor een zaak weet ik niet, maar aangifte doen kan altijd. Toegevoegd na 9 uur: Dit antwoord is gegeven met de reactie in het achterhoofd dat dit geen mail was maar een facebookpost die velen kunnen lezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100