is een training zoals pakwerk stresserend voor een hond?

Ik had hierover een discussie onlangs,
ik kwam op facebook een filmpje tegen van een hondentraining waar men pakwerk (politietraining) doet met honden, ongeacht welk baasje en hond..
Zo zag ik dat er een stoel werd omvergegooid tegen de hond, een voet werd uitgeschoten tegen de hond (door de pakwerker) om te checken of de hond in deze situatie los zou laten... hij liet niet los.
Er was ook luide boenk-muziek in het zaaltje dat donker was en geroep om de situatie in een discotheek na te bootsen..
ik begrijp dat politiehonden in deze situatie niet angstig moeten reageren en ze hierop getraind worden, maar ik vond die situatie en training er heel stressvol uitzien voor onze doorsnee gezinshond... ik weet dat het zo is bij pakwerk dat als de jutemouw verdwijnt ook de agressie verdwijnt maar toch lijkt het me heel stressvol, graag zou ik hier meerdere opinies over lezen

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat soort trainingen zijn ook absoluut niet bedoeld voor een doorsnee gezinshond! Honden die als politiehond of beveiligingshond moeten gaan werken worden van jongs af aan getraind en voorbereid op allerlei situaties. Voordat die hond in beeld komt wordt eerst de baas uitgebreid getraind in het omgaan met zo'n hond. De hond moet altijd en overal kunnen vertrouwen op zijn baas, en dat compenseert een heleboel stress waar de hond mee geconfronteerd wordt door diverse situaties. Dan nog ziet het er voor een buitenstaander soms zielig uit. Maar persoonlijk heb ik meer medelijden met al die 'doorsnee gezinshonden' die 8 uur per dag helemaal alleen en verlaten thuis in een bench zitten te wachten tot er weer iemand komt om ze aandacht te geven, dan honden die de hele dag bij hun baas mogen zijn en voor ze mogen werken. Van alleen zijn en niks doen wordt een hond meer gestresst en ongelukkig dan van een uitdagende training met na afloop een compliment van de baas, een spelletje en een snoepje.

Vanaf het moment dat een politiehond onder appél staat, is hij/zij min of meer gestrest. Afhankelijk van de situatie zal dit veranderen. Zodra zo'n hond uit zijn bench gehaald wordt (of uit de auto stapt) staat de hond onder appél. Vanaf dat moment zal hij commando's reageren met meer of minder stress, afhankelijk van de opdracht.

Voor een roofdier zoals een hond is het heel normaal om aan te vallen. Een prooi zal zich niet zomaar overgeven en zal zich dus op alle mogelijke manieren verzetten. Allicht dat dat stressvol is. Maar het is overleven. Het is dus volkomen in overeenkomst met zijn natuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100