Waarom doet mijn hollandse herder na tig jaren samen zijn opeens agressief tegen mij andere honden?

Tess, nu 5 jaar oud had 1 van onze andere honden (allemaal teven)al een aantal keren flink beschadigd daarom hielden we deze 2 ook apart. Met deze hond (kruising herder/husky konden we dat nog enigzins begrijpen omdat deze hond dominant is maar zeker geen bijter, Tess viel haar steeds aan (Tess is als pup later erbij gekomen toen de andere honden al een aantal jaar oud waren) Nu kon ze met onze 3e hond (een uit spanje geadopteerde bastaard, geen kwaad in) heel goed, Tess lebberde haar helemaal af, geen probleem eigenlijk.Tot afgelopen week Tess een balletje had gevonden, deze later let liggen, de 3e hond pakt het balletje en Tess vliegt er boven op.
Nu zien wij bij Tess geen .. grommetje eerst, lip trekken, waarschuwing, maar als ze gaat dan is er geen houden aan en houd ze niet meer op.
Als we haar er dan af hebben (met behulp van een electr, vliegenmepper die ik op haar kop heb gehouden) duurt het nog ff tot ze weer rustig is en dan is ze heel "bang"..staart tussen de poten..tussen je benen doorlopen.
Nu hebbe we een heel grote hondenloop met binnenhok ( die we tot nu toe niet gebruikten) maar waar ze nu noodgedwongen in zit. Opzich is het een superlieve hond maar het is net of er een knop omgaat, een waas, ik weet het niet maar mijn man zegt haar niet echt meer te vertrouwen. Ik wil het zo graag begrijpen waarom...
Moeten we haar in laten slapen omdat ze niet meer vertrouwd is, wat me echt aan het hart gaat als grote dierenliefhebber maar heb hier ook kinderen lopen

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou heel snel een gedragsdeskundige inschakelen. Waarschijnlijk zien jullie een aantal signalen van de andere honden over het hoofd! Er gebeurd meestal vooraf al heel veel! Ik zou altijd uitkijken met speeltjes, kluiven e.d. Een hond is niet dominant maar vertoond soms dominant gedrag, dezelfde hond kan in een andere situatie nl. onderdanig zijn. Zorg in ieder geval dat je de leiding neemt over alle honden, niet alleen de hond die agressie inzet (hij kan ws. niet anders!). Deze hond heeft het gevoel dat er regels overtreden worden en omdat niemand ingrijpt doet hij het.

Spreek hier eerst eens met de dierenarts over,wie weet weet hij raad.Anderzijds zou ik een hond die niet meer betrouwbaar is toch maar liever laten inslapen,je weet nooit dat de agressie zich vroeg of laat uit tegenover je kinderen.

Uit jouw verhaal is al duidelijk op te maken dat het een dominantie probleem is, dit komt heel duidelijk naar voren uit jouw mededeling dat je het dier moest pijnigen om hem tot orde te roepen. Dit probleem hebben jullie zelf laten ontstaan door niet daadwerkelijk boven de honden te gaan staan en veel dingen toe te laten, zelfs een hond uit de roedel te verwijderen omdat jullie bang zijn dat er anders problemen van komen. De hond in laten slapen vanwege jullie onkunde is dan ook buiten alle proporties. Ga in ieder geval met de honden op een gedragscursus zodat jullie weer de leiders van de roedel worden en de honden jullie gehoorzamen en straf ze niet met pijniging, er zijn voldoende andere methodes om een hond in bedwang te houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100