Wat gebruiken bij knagen konijn aan hok?

Konijn heeft genoeg hooi en wilgentakken om te knagen maar knaagt alsnog het hele hok kapot. Is er een huistuinkeuken product wat dit tegen kan gaan? Iets wat erg vies is voor onze konijn maar absoluut niet schadelijk.

Strips heeft al weinig zin aangezien er al veel weggekauwt is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw konijn knaagt zijn hok om zijn tanden af te slijten. Doet hij dat niet dan groeien ze zo snel dat hij ze niet meer zou kunnen gebruiken om mee te kauwen. Geef hem dus een stuk onbewerkt hout om op te knagen. Dan is er kans dat hij zijn hok verder met rust laat.

Tanden en kiezen van een konijn groeien zijn leven lang door. Echter in de onderkaak hebben konijnen 2 maar in de bovenkaak 4 snijtanden. Achter de voorste snijtanden zitten nog twee korte tandjes, de zogenaamde slijttandjes. Hierop slijten de ondersnijtanden af, mits de stand van het gebit goed is. Als de stand van het gebit niet goed is krijg je problemen, dan kunnen de ondertanden niet afslijten en kunnen buiten de mond gaan groeien. Als de ondertanden doorgroeien gaan de boventanden ook doorgroeien. Ze kunnen met een krul terug de mond in groeien en zelfs door het verhemelte boren. [Zie link voor meer info] Dit probleem moet door de dierenarts opgelost worden door het vijlen van de tanden, vraag om een slijpschijf... [Niet knippen, dan kunnen er scheuren tot in de kaak komen, met abcessen als gevolg.] [uit de bron] "Als inkorten van de tanden te vaak moet gebeuren kan dat een traumatische ervaring worden voor een konijn. Het is dan het overwegen waard om de tanden te laten verwijderen. Gewoon trekken kan niet, omdat de tandwortels (evenals kieswortels) enorm lang zijn, en bij gewoon trekken zou het kaakbot verminkt worden." Antwoord Het beste is om met je konijn naar de dierenarts te gaan en de tanden te laten slijpen. De da zal je ook vertellen of het met slijpen alleen gered is of dat er andere maatregelen aan te pas moeten komen, zoals het verwijderen van tanden die te vaak te lang door groeien. http://www.konijnen.nl/ziekten/gebitsproblemen.htm

Bronnen:
http://www.konijnen.nl/ziekten/gebitsproblemen.htm

Wat fijn dat je je zorgen maakt. Deden maar meer konijnenbezitters dat. Wanneer het afslijten van de tanden van je konijn niet gebeurt kan dit problemen tot gevolg hebben. Het konijn kan niet (meer) goed eten en dat heeft spijsverteringsproblemen tot gevolg alsmede conditie verlies. Met een eventuele narcose zal je dierenarts dan de tanden moeten knippen/veilen om het konijn te helpen. Er zijn nog 3 reden waarom je konijn dit gedrag kan vertonen. Je konijn kan sterke voorkeur ontwikkeld hebben voor het hout van het hok. Probeer hem te laten wennen aan andere soorten hout. Zoek net zo lang totdat je iets gevonden hebt wat hij nog fijner vindt dan zijn hok. Hoewel ik denk dat je al heel veel geprobeerd hebt. Verveling is de grootste boosdoener. Bezorg je konijn gezelschap. Een konijn is een kolonie dier. Zij hebben geen vermogen om hun leven solitair te slijten. Contact met andere konijnen is onontbeerlijk om te voorkomen dat het gestoord gedrag ontwikkelt. Om je konijn te entertainen zul je hem meer activiteiten en ruimte moeten aanbieden. Verzin verstopplekjes, voerspelletjes en bovenal meer beweging. Op you tube zijn filmpjes te vinden van konijnenliefhebbers die d.m.v. onder andere "target training" het e.e.a. verzinnen om het konijn zijn intelligentie te laten gebruiken. Dat kost het konijn de nodige energie. Dit voorkomt ook probleemgedrag. Wanneer je konijn ondanks gezelschap, medische zorg en een verrijkte omgeving toch doorgaat met specifiek knagen aan zijn hok kan het zijn dat het gedrag zodanig gewoonte is geworden dat het er nooit meer uitgaat. Wat je dan nog kunt proberen is het konijn in een totaal nieuwe omgeving zetten die veel meer ruimte biedt en meerdere andere konijnen. Het kan zijn dat je konijn dan zijn knaaggedrag "vergeet". Hopelijk doet het konijn het dan ook niet meer wanneer hij weer thuis komt. Verbind je aan een vereniging voor mensen met knaagdieren. Zij kunnen je tips geven vanuit de praktijk. Heel veel succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100