Wat zou er aan de hand kunnen zijn in mijn aquarium?

Ik heb een aquarium van ong 85 liter. Een paar maanden geleden heb ik een uitbraak van stip gehad waarbij een groot deel van de vissen is doodgegaan. Het nitraat bleek toen ook veel te hoog.
Ik heb met nitraat-stop en later fosfaat-stop de waardes weer normaal gekregen. Met twee keer in de week voeren en een keer in de week 30l water verversen blijven alle waardes nu al een paar maanden netjes.

In de bak zaten nog 10 keizer tetra's, 2 zwarte keizer tetra's, twee rouw tetra's en twee algeneters en één maanvis (van ong 6cm excl vinnen.)

Nu 4 dagen geleden opnieuw alles laten testen (alles prima) en 15 nieuwe kardinaal tetra's uitgezet. Nu zitten er elke dag minder van de nieuwe kardinalen in. Op het moment zijn het er nog maar vier.
Ik zie geen dode vissen; elf vissen zou ik toch op moeten merken. Het lijkt voor de hand te liggen dat die maanvis ze opeet, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat hij er zoveel in korte tijd opeet. De vissen passen volgens mij niet in zijn bek. Hij is ook niet dikker en is bij het voeren juist opvallend hongerig.
De maanvis hapt wel eens naar vissen, maar altijd mis. De nieuwe vissen lijkt hij juist te negeren.
Overdag zie ik geen afname van vissen, de volgende dag zijn het er dan toch weer minder.
Alle vissen zien er (volgens mij) gezond uit.

Iemand enig idee? Voordat ik weer nieuwe koop wil ik dit eerst opgelost hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Elke week een derde van het water verversen is niet nodig, 1x per maand volstaat en dat hoeft niet perse een derde te zijn. Als je witte stip in je bak hebt gehad moet je soms wel tot een jaar lang "vechten" om je bak weer op peil te krijgen. Verder kan het helpen een nabehandeling te doen met methyleenblauw om zeker van die narigheid af te raken. Ook zou je verwonderd opkijken als je mocht zien wat een maanvis in zijn bek kan krijgen, dat bekje kan verder open dan je denkt. Wat mij ook opvalt is het vrij grote aantal vissen die je in een relatief klein bakje hebt zitten. Dit zorgt voor stress bij je visjes en dat is ook niet bevorderlijk voor hun gezondheid. En twee keer in de week voeren? Dat is nogal krap, in de club waar ik lid ben raden we aan om dagelijks te voederen en wekelijks 1 dag niet. Je geeft je visjes zoveel voedsel dat ze in een tiental minuten opeten om overvoederen te voorkomen. Ik weet natuurlijk niet welke planten je in je bak hebt maar ook die zijn een goede maatstaf om te zien hoe het met de gezondheidstoestand van je bak is gesteld. Als je planten goed groeien zorgen zij ervoor dat de nitraat- en ander waarden van je bak op peil blijven. Tevens zorgen zij ervoor dat het door de vissen geproduceerde CO2 weer omgezet wordt in zuurstof die je visjes dan weer nodig hebben, die dan weer CO uitademen enz... Ook een groot deel van de andere afvalstoffen die je vissen uitscheiden worden door je planten opgeruimd. Wat ik zou doen is zeker de eerste tijd geen nieuwe vissen in de bak zetten maar eerst zorgen voor een gezond plantenbastand en dat je bak zonder "kunstgrepen" weer op peil blijft en dit gedurende een periode van toch enkele maanden. Een bak wordt op een hele korte tijd "ziek" maar het duurt soms verdomd lang voordat hij weer gezond is. Nog succes met je visjes.

Volgens mij moet je toch bijna wekelijks een onderhoudsbeurt geven aan een aquarium. Waaronder 1/3 verversen. Ook moet je dagelijks eten geven en 1 dag in de week mag je overslaan. maar ik denk toch dat de witte stip er is gekomen omdat er een stress factor is. Daarbij denk ik bv. aan teveel vis in je bak en dan nog een maanvis erbij die gaat jagen achter de tetra's. Heb je al je PH en KH gemeten of die wel past bij je soort vissen? Dat is ook wel belangrijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100