Onze hond is bang voor het koffiezetapparaat.. Wat moeten we eraan doen?

Sinds we een nieuw koffiezetapparaat hebben staan is onze hond (een flat-coated retriever) verschrikkelijk bang.

Als het koffiezetapparaat aan gaat springt ze op en komt ze trillend en hijgend tegen je aan zitten. Pas na een halfuur stopt ze met trillen. Schijnbaar is ze erg in de war, want ook eet ze haar brokken 's-ochtends niet op. Pas 's-middags, een uur of twee voor ze haar 'diner' krijgt, begint ze aan haar 'ontbijt'.

Weet iemand wat we hieraan kunnen doen? Een duur koffiezetapparaat en een erg geliefde hond, de keuze is dus niet; een van de twee weg...

Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het malen van koffiebonen in een afgesloten ruimte is een hels kabaal en met geen ander geluid te vergelijken. Het verbaasd mij niets dat een zo gevoelige hond als de Flat-coat hier niet tegen kan en zelfs in paniek raakt. Het negeren van de hond en het wegduwen heeft een averechts effect, zoveel is wel duidelijk. Dit moet dus op een positieve liefdevolle manier worden opgelost. Gewenning moet hier op afstand gebeuren. Neem een aantal plakjes wordt of kaas mee in je hand en een paar stukjes reserve in je broekzak. Laat de hond ruiken dat je het bij je hebt en lok hem mee op afstand naar de gang achter gesloten deur. Dan zorg je voor aandacht en met gehoorzaamheids-oefeningetjes geef je hem een heel klein stukje. Houd de aandacht vast en praat opgewekt met het dier terwijl je weer het felbegeerde plakje worst aanreikt. Als dan de hond helemaal op jou en de worst gefocust is, gaat een tweede persoon in de keuken voor een paar seconden de koffiemaler aanzetten. Niet te lang. Blijf goed op de hond letten en blijf aandacht eisen. Blijf nog even doorspelen ook als de herrie niet meer te horen is en geef nogmaals het ultieme lekkers. Met een tussentijd van 2-3 uur herhaal je dit. (Morgen opnieuw een aantal pogingen.) Doorstaat de hond dit, dan kan je de tussendeur openlaten en per keer de koffie-maal-tijd verlengen. Je zult zien dat hij na enige tijd het malen niet meer hoort. Mocht hij zelf naar de gang lopen op den duur, laat hem dan, want honden hebben heel gevoelige oren. De angst moet weg, niet de gevoelige oren. Te veel haast brengt je op dood spoor, dus bouw het langzaam op en wordt vooral niet ongedurig of boos. Met een blije houding overwin je alles, een hond negeren en afstoten maakt de hond angstig en onzeker. Met troosten bevestig je zijn angst. Geloof in wat je doet en aarzel niet, aarzeling wordt door een hond uitgelegd als angst. Ik heb heel wat bange en paniekerige honden op deze wijze de angst doen overwinnen. Succes. Toegevoegd na 5 minuten: Nadat de angst overwonnen is geef je hem nog af en toe een plakje worst of kaas tijdens het malen. De hond is inmiddels geconditioneerd op 'malen = lekkere worst'. Zo werkt dat. Jij blij, hij blij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100