begrijpt een hond een betekenis van een zoen?

Als je een hond een zoent geeft begrijpt de hond dan dat dat een zoen is (liefde)? Alleen een zoen geen knuffel of aai erbij.

Toegevoegd na 7 minuten:
Als je een hond een zoen geeft ziet de hond dat dan ook als een zoen(liefde)? Alleen een zoen geen knuffel of aai erbij.

Effe normaal Nederlands geschreven lastig via mobiel typen vandaar

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee een hond ziet daar geen enkele betekenis in. Heb jij honden elkaar weleens zien zoenen?;-))

De hond interpreteert de aanraking. Het is de intentie waarmee de aanraking wordt gegeven (aai, kus, duw, tik) die op de hond overkomt. Als jij lief wilt zijn en een vertrouwensband wil opbouwen door hem te aaien, te knuffelen of een zoen te geven, zal hij het ook als zodanig ontvangen als een lief gebaar. Geef je hem een duw omdat hij in de weg staat, een tik of struikel je over hem, dan zal ook dat naar de intentie gemeten worden.

Nee, ik denk van niet. Het ligt nl. aan de hond en aan de omstandigheden waaronder de zoen wordt gegeven. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat, wanneer de hond lichamelijk en geestelijk ontspannen is, knuffels, geaai en evt. een kus als prettig zal ervaren. Wanneer je je hond op het eind van elke knuffelpartij een kus geeft, zal hij het zien als een afkondiging van het ritueel. Hij zou je dan bijv. een poot kunnen geven, of op zijn zij kunnen gaan liggen. Wanneer hij steeds hetzelfde gedrag vertoont waarmee het lijkt dat hij om meer aandacht vraagt is het in dat geval aangeleerd gedrag. Er zijn echter honden die het niet waarderen. Een kus op een wang kunnen ze ervaren als "onderdanig gedrag" van jou kant en het interpreteren dat de hond zelf als meerdere door jou gezien wordt. Wanneer je naar de hond toegaat kunnen zij het zo zien: een mindere gaat naar zijn meerdere wat maakt dat de hond dan ranghoger is. Sommige honden vinden dat uitermate prettig: ze willen graag boven je staan. Maar bij bijna alle honden werkt het verwarrend: ze vragen zich af waarom ze ineens als ranghoger worden gezien, terwijl het normaliter altijd andersom hoort te zijn. Dat kan voor conflict situaties zorgen. Een kus bovenop de kop zou als een dominante handeling worden gezien. Een ranglagere likt doorgaans alleen zijn meerdere aan de onderkant van zijn bek/kop, mondhoeken en zelfs in de bek. En de wang hoort daar ook bij. Ik ben er als hondenbezitter wel van overtuigt dat aaien als ontspannend ervaren wordt. Het komt de band tussen mens en dier zeker ten goede! Maar of ze een zoen echt als liefde ervaren? Nee, helaas niet. En dat is het verschil tussen 2 diersoorten: wij mensen bekijken het vanuit ons menselijke gedrag. Tussen mensen is een zoen een uiting van het bevestiging van een hele goede band. Maar voor honden staat dat in grote lijnen toch ergens anders voor.

Een zoen zoals jij hem beschrijft geef je per definitie met je lippen. Aangezien mensen de enige dieren zijn die naar buiten stekende, rode lippen hebben kan een hond de betekenis van een zoen niet begrijpen. Aan je gelaatsuitdrukking kan hij wel zien dat het een gebaar van genegenheid is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100