Is het strafbaar als je een schaap op zn rug laat liggen?

Een schaap kan uit zichzelf dan niet opstaan. Ik heb ooit gehoord dat je dan wettelijk verplicht bent te helpen..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens het strafrecht is dit niet strafbaar, maar je kunt er wel voor aansprakelijk gesteld worden via het civiele recht. Dit betekend dat de boer een schadevergoeding kan eisen voor 'vernieling' van zijn dier. Strafrechtelijk is hiervoor geen vervolging mogelijk. Wanneer je zelf het schaap op zijn rug legt is het een ander verhaal, dan kan je wel vervolgt worden uiteraard. Toegevoegd na 2 uur: Ik had het hierboven fout! Het is wel strafbaar om een hulpeloos dier niet te helpen: Gezondheids- en welzijnswet voor dieren Artikel 36 3.Een ieder is verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Niet voldoen aan deze verplichting is een misdrijf, en wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.

Ja tuurlijk ben je dat verplicht! Je moet eertse hulp bieden aan mens en DIER!

het is wel zo dat je volgens de wet een dier in nood moet helpen, maar ik weet niet hoe deze wet precies gedefinieerd is, en bovendien vindt er niet echt handhaving plaats. het is idd fataal voor een schaap als ze op haar rug blijft liggen, maar waarschuw liever de boer. veel boeren stellen het niet op prijs, zeker als de schapen drachtig zijn, dat een vreemde de wei ingaat zodat ze op de vlucht slaan.

Al zou de wet het verbieden om te helpen zou ik nog het schaap helpen. Hoe haalt men in het hoofd om hier een straf op te leggen terwijl het de normaalste zaak van de wereld is. Waar zijn we mee bezig vraag ik me wel is af.

Daar is volgens mij nog nooit een rechtszaak over gevoerd. Maar als je langs een afgelegen weiland rijdt en er ligt een schaap op zijn rug,zet hem dan maar gewoon overeind. De boer zal je er dankbaar voor zijn. Je moet ze alleen rustig benaderen,zodat ze het niet op een massaal lopen zetten,en door of tegen de omheining gaan.

volgens mij kunnen bepaalde rassen (zoals texelaar) niet terugdraaien als ze op hun rug liggen, andere schapen die minder breed zijn hebben daar minder moeite mee. vraagje: hoe achterhaal je waar de boer (eigenaar) woont van schapen die op een dijkhelling staan en je ziet geen boerderij in de omgeving?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100