mijn hond gromt als hij op de bank ligt en ik wil hem optillen. Wat moet ik doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Laten zien dat niet hij, maar jij de baas bent, en hem er gewoon af gooien als je niet wil dat hij op de bank ligt. Vooral consequent wezen. Dus niet de ene dag denken "gezellig met de hond op de bank" en de andere dag boos worden omdat ie te veel haren oid achter laat.

Optillen is hier waarschijnlijk niet handig. een hond weet wel daat je de leader bent mag ik aannemen? maar je moet hem wel de kans geven dat te bevestigen dus gewoon gaan zitten en grommen corrigeren net zo lang totdat hij opgeeft en weggaat.

Laat de hond niet op de bank. Maak de hond duidelijk dat dit jouw mandje is, en aangezien jij de baas bent (toch?), mag de hond daar niet komen. De hond hoort, letterlijk, onder jou te liggen. Dus lager, op de grond. Zo bevestig jij je rol als baas. Dus hond van bank vegen en lekker zelf neerploffen. Vervolgens negeer je de hond, totdat jij besluit hem weer aandacht te geven. Dit doe je pas later nadat hij is afgedropen en rustig ergens is gaan willen waar hij wel thuishoort. Toegevoegd na 3 minuten: "rustig is gaan liggen" moet het zijn

Als je hond gromt bij het optillen is er een kans dat hij je kan bijten. Ik zou hem een halsband om doen en hem dan van de bank halen en duidelijk maken dat jij dit niet wil. De hond heeft een eigen plek waar hij mag liggen.

Gaat het er om dat je hem op wil tillen of dat je wil dat hij van de bank af gaat? Je hond gromt nu denk ik omdat hij zijn (of jouw??? ) bank wil verdedigen. Hij staat dan hoger in rang dan jij. Als je dat wil veranderen moet je laten zien wie de baas is. In plaats van hem op te pakken kan je ook naast hem op de bank gaan zitten. Schuif vervolgens steeds wat dichter naar hem toe, totdat hij wel van de bank af moet gaan. Jij claimt dan de bank. Alleen als jij het goed vindt mag hij er ook op. Als je je hond op wil tillen gaat dat vast beter als hij niet iets wil verdedigen. Probeer het als hij gewoon op de grond staat. Dat gaat vast beter.

lijkt me duidelijk een rangorde probleem zoals voorgaande antwoorden ook al duidelijk maken. Mag hij soms wel op de bank en soms niet? Niet duidelijk lijkt me. Wat doe je als hij gromt? Loop je weg en laat je hem liggen of bestraf je zijn gedrag direct? Dat laatste is het beste, door weg te lopen bevestig je zijn idee van rangorde nl. Als hij van de bank af moet niet optillen, maar er af sturen, werkt beter dan optillen. wees duidelijk, voor de hond ook fijner.

Dit is natuurlijk niet op zichzelf staand. Ook in andere gevallen wordt hij waarschijnlijk op handen gedragen. Als je een hond niet als een 'hond' behandeld wreekt zich dat als de hond dominante trekjes heeft en een sterke wil. Als jij niet de leidersrol claimt, zal de hond zich die rol toe-eigenen. Zielig voor de hond, want een hond heeft leiding nodig anders voelt hij zich ongelukkig. Ga eens na hoe je de dag begint. Loop jij naar de hond zo gauw je wakker bent en breng je hem een ochtend-aaitje? Fout. Een hond hoort te wachten tot jij hem roept als het jou uitkomt om hem te begroeten. Als je hem zijn eten geeft, mag hij dan aanvallen zonder dat hij daar toestemming voor heeft gekregen? Fout. De leider geeft toestemming tot het eten van de maaltijd. Tot die tijd moet de hond wachten. Bij het uitlaten loopt hij waarschijnlijk als eerste de deur door naar buiten. Buiten neemt hij het 'voortouw' (trekt). Omdat hij waarschijnlijk erg moet plassen, laat je dat gebeuren en loopt er hijgend achteraan. Fout. De hond hoort als laatste naar buiten te gaan, jij geeft de richting en het tempo aan. De hond loopt naast je been en mag pas snuffelen als jij dat toelaat. Je geeft hem pas de ruimte op de plaats waar jij vindt dat hij zich mag ontlasten. Zo moet de hele dag eruit zien bij een hond die het heft in handen heeft genomen. Als je al deze en nog meer regels volgt, zal hij het niet meer wagen om ongevraagd op de bank te komen. Het is niet erg als een hond op de bank ligt, maar dat geldt voor gehoorzame en onderdanige honden. Voor honden dus die weten wie de baas is en daar respect voor hebben. Til de hond niet van de bank, maar schuif hem eraf. Hij moet de stap zelf maken. Daarna claim je de bank en laat hem er niet meer op zonder jouw toestemming. Geef hem een eigen plaats en leer hem daar te gaan liggen als jij dat wilt. Niet voor straf, maar gewoon omdat het moet. Wordt niet boos. Als je kwaad wordt verlies je het respect. Wees doortastend en bedenk dat een hond geen mens is en blij is als hij leiding krijgt. Hij zal je niet meer bijten.

Hey maar je vraag is wel wat te ruim gesteld...Waar gaat het om: mag hij niet op de bank, of keuren jullie dat goed? Gromt hij in deze situatie altijd? Of doet ie dat normaal niet? Ik kan me ook voorstellen dat er iets met je hond aan de hand is. Onze hond mag op de bank liggen. Op een gegeven moment gromde hij steeds als iemand bij hem in de buurt kwam, bleek later dat hij alle nagels uit zijn poten miste, waarschijnlijk is hij kort daarvoor aangereden door een auto (aldus de dierenarts). Succes ermee!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100