Kan ik een puppy voor 12 weken in laten enten tegen rabiës (hondsdolheid)?

Ik ben van plan een pup te kopen die ongeveer 9 of 10 weken oud is. Maar ik ga ermee op vakantie en de eis is dat de pup 21 dagen voor ingang in het land tegen rabiës (hondsdolheid) is ingeent. Nu lees ik overal dat puppies vanaf 12 weken kunnen worden ingeent tegen rabiës maar dan haal ik de termijn van 21 dagen voor vertrek niet.  Ik heb ook niemand waar ik de pup achter kan laten. Is het mogelijk om een pup van ongeveer 10 weken al tegen rabiës in te laten enten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De eis voor de rabiësvaccinatie is vanaf 3 maanden leeftijd, dit is dus al meer dan 12 weken. Meenemen naar het buitenland zonder vaccinatie mag alleen als de moeder van de pup mee gaat (en deze moet goed gevaccineerd zijn) en de pup het nest nog niet eerder verlaten heeft. Al zou je een dierenarts vinden die de pup eerder wil enten dan 3 maanden en je wordt gecontroleerd in het land van bestemming, loop je kans dat de pup in beslag wordt genomen (en de arts heeft dan ook een probleem). Dit risico loop je ook als je de pup meeneemt zonder te vaccineren. Deze regelingen zijn er niet voor niets, rabiës is een serieuze ziekte voor mens en dier. Je opties zijn dus, bij de fokker laten tot je terug bent, óf opvangadres zoeken, óf deze vakantie overslaan en lekker thuisblijven en bezig gaan met het socialiseren van je nieuwe huisgenootje.

Bronnen:
praktijkervaring paraveterinair
www.licg.nl

Ik zou het niet doen, ALS de dierenarts het al zou doen hoor. De fabrikant van de rabiësenting geeft niet voor niks aan dat het pas vanaf 3 maanden kan. Ik heb het nog niet meegemaakt dat een pup van onder de 3 maanden al een rabiësenting krijgt. Ik zou ook eerst op vakantie gaan, en dan over een hondje nadenken, of niet op vakantie gaan. Langer bij de fokker laten zou kunnen, echter, voor de socialisatie is dit niet ideaal. Als je een hondje hebt zal je daar gewoon rekening mee moeten houden, zeker als ie nog zo jong is. T is geen gebruiksvoorwerp wat je overal mee naar toe kan nemen.

Bronnen:
Beroep: dierenartsassistente/paraveterinair

Nee niet enten voor de 3 maandengrens! Dit kan een dodelijke afloop hebben. Ook niet toch op vakantie gaan met een niet geënte hond. Rabies is dodelijk voor hond en mens en kan binnen 7 dagen al fataal zijn. Ik lees dat jij je hondje nog niet hebt. Een goede fokker zou hem voor je willen vasthouden tot jij terug bent van vakantie. Je kunt het zon beestje eigenlijk ook niet aandoen: Weghalen bij de moeder, in een vreemde omgeving zetten (jou huis) en dan daar weer weg plukken, uren in de auto (je gaat naar het buitenland, vandaar de enting) en dan weer in een vreemde omgeving (de vakantieplek) vervolgens weer uren in de auto en weer op een vreemde plek (jou huis, die hij nog steeds niet kent) Ik zeg: Niet doen omwille van het beestje en lekker wachten tot je terug bent van vakantie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100