hoe zou iemand met staar de omgeving waarnemen?

de hond schrikt in het donker loopt ze liever niet , de d a zegt dat het staar is. Hoe zou die de omgeving zien of niet zien , hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een hond met staar krijgt als het ware een blinde *blauwe* vlek op het oog waardoor de hond niet meer kan zien. (of minder, maar staar word erger) Als je slecht ziet, dan zie je in het donker nog slechter, dus de hond ziet haast niks en kan eventuele geluiden niet definiëren. Tegenwoordig kunnen veel dierenartsen honden met staar opereren, je zou eens met jou dierenarts kunnen overleggen of dit mogelijk is bij jou hond. Belangrijke rol die meespeelt in het maken van zon beslissing is de leeftijd van de hond en natuurlijk is zijn gezondheid erg belangrijk. Tip: Ga zelf overdag een rondje lopen met een donkere zonnebril op. Ga dan als het donker is datzelfde rondje lopen ook met die donkere zonnebril. Zo is het voor je hond ook ongeveer.

Ik heb zelf staar gehad. ben nu geopereerd en heb nieuwe lenzen. Ik had nog maar 40% zicht. s Avonds reed ik alleen met de auto in bekende omgeving, en op de strepen, geen herkenningspunten. Het lijkt me niet leuk voor een hond, die weet immers niet wat die strepen betekenen? In het donker zie je heel weinig, vooral de overgang van licht naar donker was een ramp.

kijk eens door een smalle koker, en plak aan het eind een transparant stukje plastic. ga hier mee in het donker op pad, en snap waarom je hond er niet zo happig op is. (wees voorzichtig, want je ligt zo op de grond) hoe minder je ziet, hoe sneller je schrikt. dat is met mensen en met dieren zo. het niet goed kunnen waarnemen van de omgeving is gewoon puur onzekerheid. met een paar nare ervaringen (harde geluiden bv) kan het zelfs zo zijn dat je hond bang gaat worden in het donker. overdag dus lopen, en in de avond enkel een klein stukje om de druk van de blaas en darm te laten voor de nacht. loop steeds dezelfde route zodat de hond hier wat vertrouwder mee is. Toegevoegd na 4 dagen: wat fluiten en zingen wil ook weleens helpen. zo weet je hond dat je ontspannen bent (geen reden tot paniek of gespannen zijn op andere wijze) en hoort dat je in de buurt bent. je kan je hond ook wat sturen. moet hij een stoepje op, geen dan even iets weerstand met de riem, en zeg 'stoepje'. bij herhaling weet de hond dat er een opstapje/obstakel komt. wellicht is het een goed idee om hier vast mee te beginnen (zo ook met andere obstakels in de omgeving) aangezien het heel goed denkbaar is dat het zicht van de hond verder achteruit gaat. dit heeft ie dan in ieder geval onder de knie waardoor ie zich wat zekerder kan bewegen -en dus voelen-. het schept een vertrouwensband, wat ook de angst weer kan doen afnemen. stel jezelf maar eens voor. een blinddoek om en je laten leiden door iemand. hoe meer vertrouwen en pos ervaringen met deze persoon, hoe zekerder je je laat leiden en hoe minder gespannen/bang je bent. sturen op een basis van vertouwen dus :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100