Wanneer komt een landschildpad uit haar winterslaap?

De schildpad heeft zich in de serre ingegraven . Nu wordt het al behoorlijk warm in de serre dus verwachten we dat ze zal wakker worden. Maar neen.. hoeveel geduld moeten we nog hebben alvorens ze zelf op te graven. (Deze schildpad hebben we vorige voorjaar gevonden langs de weg. Waarschijnlijk ook uit haar winterslaap gekomen en op stap gegaan.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

moerasschildpadden ontwaken al bij temperaturen van 8 gr. celcius, maar bij landschildpadden ligt dat anders. zij hebben een minimale middagtemperatuur van zo'n 14 gr. nodig.

Wanneer de schildpad boven de grond komt is afhankelijk van de temperatuur van de grond en schijnduur van de zon op het stukje grond waar hij begraven zit. Afhankelijk van de soort zal de bodem een temperatuur moeten hebben tussen de 10 en de 15gr. C., het kan dus nog tot half april duren voordat de schildpad naar boven komt. Overigens behoren de landschildpadden tot beschermde dieren en mogen niet zo gehouden worden, u dient minimaal een bewijs van herkomst van het dier te hebben bij de laagste categorie, bij ernstig bedreigde dieren dient u zelfs een houdersontheffing en een cites document te kunnen overleggen, bij controle en niet de juiste papieren worden de dieren in beslag genomen en kan er een boete tot €25.000,00 volgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100