Zou een dier beseffen (bijv. hond, koe, paard, etc.) dat het zwanger oftewel drachtig is?

Mijn partner denkt dat een dier dit weet. Zelf denk ik dat een dier verbaasd is wanneer het jong geboren wordt maar dat die verbazing wel snel omslaat in moederliefde.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee, ik denk niet dat een dier daar besef van heeft. ook denk ik niet dat ze verbaasd zijn, hun hormonen nemen het over. diezelfde hormonen zorgen er als het goed is voor, dat het moederdier haar jongen gaat verzorgen.

Een dier weet het. Als ik zie dat de Schotse Hooglanders die bij ons in de buurt in het Nationale Park grazen een apart, rustig plekje in het bos zoeken om te bevallen, dan hebben ze gevoeld dat er iets aan zat te komen. Dat geldt in ieder geval ook voor reeën en ik denk dat het voor andere diersoorten ook op gaat. (gezien het feit dat vogels nesten bouwen, konijnen ook een nest bouwen etc.)

Ik denk wel dat ze het weten.. Zeker weten doe ik het van paarden, ze wachten bijna altijd tot er geen mensen meer in de stal zijn voor ze gaan werpen...

Bronnen:
Sharona

Het hangt er van af hoe je "weten"definieert. Een zwanger dier is zich er van bewust dat ze zich moet instellen op de geboorte. Dat zouden biologen instinct noemen. Het is niet zo dat de moederliefde pas begint bij het visueel contact na de geboorte. Dat begint al tijdens de hele ontwikkeling, net als bij mensen. Het is ook een belangrijke biologische factor. Er moet tenslotte ook een nest worden gebouwd voor de eieren of een plek om het dier groot te brengen na de geboorte. Die nestdrang wordt hormonaal aangestuurd en is zelfs bij mensen aanwezig (wel eens een zwangere vrouw meegemaakt zo rond de 8e maand bij Ikea ;o)

Het is steeds opmerkelijk hoe mensen dieren humane eigenschappen willen toedichten. Ik zal het nog één keer uitleggen: een dier kan niets beseffen, daar heb je verstand voor nodig. En geloof me nou, dat hebben dieren niet.

Dat is zo'n vraag waarop je, denk ik, alleen een ik denk het wel of niet antwoord kunt geven. Als ik afga op wat ik heb ervaren bij nestjes van mijn poezen: ja, ze weten het. Al ver van te voren gaan ze een plekje zoeken. En ze wilden alleen werpen als ik er wel bij was. Zo zijn er ook boerderijpoezen, die nadat ze hebben ontdekt dat hun kroost anders wordt afgemaakt (dat gebeurde nogal eens), hun nestje verbergen en er pas mee te voorschijn komen als de beestjes al hele poezen zijn. Wat betreft moederliefde: als je sommige biologen geloofd is dat ook slechts een kwestie van hormonen. Komt er geen liefde aan te pas. Als je dan de zorgzaamheid ziet van bijvoorbeeld een walvis voor haar jong, dan zet je dat toch weer ernstig aan het twijfelen.

jawel hoor ik zie het elke dag bij varkens ze krijgen ook een soort van nesteldrang de laatste week voor de bevalling

Ik heb het aan de poes van mijn zus gevraagd. Die zei miauw wat zoiets kan betekenen als: Nee ik wist niet dat ik zwanger was. Maar door mijn hormoonveranderingen en instinct wilde ik wel heel graag een rustig nestje. Kan ook zijn dat ze bedoelde te zeggen: Ja, ik heb 3 keer volop genoten van het zwanger zijn. En vooral van de momenten waarop mijn baasje met spoed een logeeradres voor mij en mijn kleintje moest zoeken. Omdat ik zo nodig moest bevallen elke keer een week voordat ze op vakantie ging.

ik denk dat een dier het beseft dat het zwanger is omdat ze zich zelf ook voorbereit ze gaat rustiger aandoen.

ja, dieren weten heel goed dat ze zwanger zijn en niet alleen door de hormonen. Sommige dieren bereiden zich of de omgeving voor - gedragen zich ook anders.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100