Honden africhten doormiddel van electrische schokken, is dit wettelijk toegestaan?

En zijn hiervoor richtlijnen voor de maximale spanning van de schokken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gebruik van een electrische schok om honden te trainen, mag alleen gebeuren onder begeleiding en met uitleg van een gecertficeerde hondentrainer. Je kunt bij verkeerd gebruik of een te hoge spanning het dier echt lichamelijk, maar ook geestelijk, verwonden. Op de eerste plaats mag het alleen bij een heel stabiele hond. Op de tweede plaats moet je bij de ingestelde spanning rekening houden met de vacht. Is de vacht vochtig, dan zal de schok groter zijn en kan het onverantwoord zijn. Bij jachthonden kan het levensreddend zijn. Jachthonden nemen vaak heel veel terrein en gaan zo ver bij de jager weg, dat het oversteken van een autoweg niet denkbeeldig is. Een korte prikkeling betekent terug naar de baas en voorkomt zo een doodgereden hond. Verkeersongelukken op deze wijze is de eerste doodsoorzaak bij jachthonden. De schokband voor het niet weglopen bij een boerderij (draad over de weg met sensor in de halsband) is heel miniem en werkt al na drie keer, zodat de hond zijn plaats weet. Je kunt daar vaak geen gebruik maken van hekken, omdat veevervoer en ander toe-leveranciers vrij in en uit moeten kunnen rijden. Het gebruik van deze band voor een hond die verlatingsangst heeft en blaft als zijn baas weg is, is ten sterkste af te raden. Dit maakt de hond nog angstiger. Hier moet je de normale opbouwende training toepassen. Er zijn ook citronellabanden, maar ook die zou ik bij een angstige hond nooit gebruiken. Als je tegen deze banden bent, puur uit emotionele overwegingen en het afkeurt zonder ooit zo'n schok aan den lijve te hebben ondervonden, ben je ongeargumenteerd bezig. Ik heb hem gevoeld op jachtles en bij normaal, goed gebruik is het niet meer dan een prik in je nek. Nee, het is dus geen dierenmishandeling en ja, je moet hem alleen gebruiken als een vakman/vrouw je de regels en beperkingen heeft laten zien.

Een hond "africhten" doormiddel van stroomstoten is toegestaan als hier een zeer laag voltage en een zeer lage weerstand bij gebruikt wordt. In de dierenzaken zijn prikkelbanden te koop die een stroomstootje uitgeven als de eigenaar op een knopje drukt. Dit is niet de beste methode om een dier af te richten, men kan beter trachten de hond dingen op een positieve manier iets aan te leren.

Er is geen wettelijk voorschrift over de max sterkte, men zal dus kijken naar de wijze waarop jij het apparaat gebruikt/misbruikt. Het begrip dierenmishandeling is behoorlijk uitgebreid en met de komst van de dierenpolitie is het makkelijker om tegen mishandeling op te treden. Mar als jij het apparaat netjes gebruikt hoeft er niets aan de hand te zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_g...

Ja, dat mag gewoon en is in het belang van mens en (huis)dier. Het filmpje laat goed zien hoe zinloos geblaf afgestraft wordt.

Bronnen:
http://youtu.be/vGeqc3tPSLU

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100