Hoe kan ik het duidelijkst en vriendelijkst reageren als mensen ongevraagd mijn hond aaien of roepen terwijl ik dat niet wil?

Ik ben er niet van gediend dat mensen "zomaar" mijn hond aaien, omdat hij nu eenmaal niet iedereen leuk en aardig hoeft te vinden van mij. Ik ben dan geneigd bozig te reageren, snap dat die mensen het aardig bedoelen en zij begrijpen dan weer niet waarom het niet mag.

Toegevoegd na 1 dag:
Het heeft niets met gehoorzaamheid van mijn hond te maken, want hij luistert perfect.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gewoon zeggen: Mevrouw/ meneer dit is geen AAI-HOND. Ze kijken je dan onmiddellijk aan met een blik van "is die vals dan?" Bij de meeste mensen is dit genoeg. Vaak komt dan het volgende verhaal er achteraan: Vind ze niet prettig, ze vindt vreemde mensen niet prettig. En al helemaal niet als u haar over haar kop aait. Ze heeft al eens iemand gebeten. Ze is niet vals maar ze schrikt. Commentaar van de doordouwer: maar ik ben niet bang van honden hoor! Nee mevrouw/meneer, maar ze is wel bang van u. Wat raar, nog nooit van gehoord, ik kan iedere hond aaien.... Ik heb daar ook schoon genoeg van. Het is mijn hond, als ze het eerst nog zouden vragen is het tot daar aan toe. Maar welk recht hebben mensen om mijn hond te aaien. Geen enkel recht en daar blijf ik bij. Trouwens, mijn hond lijdt er echt aan en toch is ze goed gesocialiseerd. Het is gewoon een eenmanshond en daar hoef ik verder geen verantwoording voor af te leggen. Dus: je hoeft niet boos te doen, maar zeg gewoon. Niet aaien, dat wil ik niet hebben. Als ze een reden willen hebben mag je het verder uitleggen, maar dat hoeft niet. Eigenlijk is het heel normaal, want een blinde-geleidehond en een hulphond mag ook niet geaaid worden. Ten eerste omdat die aan het werk is, maar ook om de band van de baas met de hond niet te verstoren. Dus zo gek is jouw eis niet.

'Kijk uit, hij bijt' ;) Het beste kan je ze vriendelijk vragen of zij het prettig zouden vinden als iedereen die zij tegen kwamen even hun jas of haar moest voelen. Dat jij het niet prettig vind dat jouw hond continue door iedereen geaaid wordt en of zat dat niet willen doen. Maar goed.. Het is wel een heel verhaal.

"Ik heb liever dat u van 'm/haar afblijft", met als vriendelijke toevoeging: "Hij/zij kan nog wel eens ongecontroleerd uit de hoek komen".....

Doe hem een muilkorf om, dan zullen er niet veel mensen zijn die hem nog durven te aaien ;)

Kijk uit hij is erg eenkennig. Ik zou hem niet aaien als ik jou was. Ik heb liever niet dat je hem aanhaalt. Riempje aan is aan het werk :P Kies maar uit, echter denk ik dat mensen graag een uitleg willen, al kan ik mij goed voorstellen dat je liever niet hebt dat iedereen aan je dier zit. Iedereen wil ook altijd aan mijn leguanen zitten, ik zeg altijd gewoon dat ze bijten en dan blijven ze er wel van af. Ookal zijn het schatjes en bijten ze nooit :)

Als je zegt dat je hond bijt denkt iedereen dat het een vals beest is, dus dat is geen oplossing, zeker niet als je in een wijk met families woont. Ik zeg vaak gewoon "stel je voor dat iedereen die je tegen komt jou in de haren aait, soms wil je dat niet en met rust gelaten worden." 9 van de 10 keer hebben de mensen hier wel begrip voor. Toegevoegd na 41 minuten: en die 1 van de 10 die over blijft heeft dan maar mooi pech xD

De hond op je eigen erf houden?

Beter voorkomen dan genezen. Koop een Julius K9 tuig met 2 tekstlabels. Bijvoorbeeld: "Niet aaien" En: "In training" of "Ik bijt" Ik denk dat de meeste mensen dan wel uit de buurt van je hond blijven en jullie alle ruimte geven.

rustig tegen de gene zeggen dat de hond er niet zomaar van houwt als ie geaaid wordt dooreen onbekend iemand dat lijkt mij toch voldoende duidelijk en netjes

Gewoon duidelijk zeggen: "Niet aanraken, mijn hond houdt daar niet van." Krijg je dan een boze reactie kan je nog altijd toevoegen: "Als hij bijt, wie is er dan verantwoordelijk? Juist, het baasje! Dus het baasje beslist ook of er geaaid mag worden." Daarmee heb je meteen je hond beschermd, want meestal houden honden er écht niet van als er over hun kop wordt geaaid. Aanraken op de schedel wil zeggen dat de persoon dominant is aan de hond. Van het baasje zal hij dit met plezier aanvaarden, maar misschien niet van een vreemde. Als het dan verkeerd afloopt heeft de hond altijd schuld. Als er gevraagd wordt of men de hond mag aaien, en je stemt toe, laat dit dan enkel toe in de flank. Dit wordt door de hond als vriendschappelijk ervaren. Zo loop je het minste risico op een nare reactie van je hond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100