Hoe verklaar ik dit gedrag van mijn kat (zie uitleg)?

Onze oudste kater is -waarschijnlijk door een paar nare ervaringen toen hij nog kitten was- heel bang en schrikkerig. Hij komt ook nooit verder dan gehoorafstand van ons huis, bij roepen is hij er altijd binnen 5 seconden.

Maar wanneer we ze dan een keer hebben verwend met iets lekkers dan is hij dagenlang strontvervelend en kan het hem ook niets schelen wanneer er dan op hem gemopperd wordt dat ie nu weer gewoon zijn brokjes moet eten. De jongste lijkt gewoon te accepteren dat het een af en toe lekkernijtje is en eet dan ook gewoon weer zonder te zeuren zijn brokjes, maar de oudste blijft dan echt dagenlang voet bij stuk houden. Dit rijmt eigenlijk helemaal niet met zijn normale angstige gedrag. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

er is geen verband tussen het schrikkerig zijn van je kat, en het zeuren om lekkere hapjes. ik heb ook een angstige/eenzelvige kat, maar bij mij is hij ontspannen en vrolijk. ik neem aan dat jullie kat angstig is bij bezoek, plotselinge geluiden enz, maar in principe wel ontspannen is bij jullie? dan zal hij idd niet warm of koud worden van jullie gemopper. en dat zeuren, tja sommige katten zijn erg gefixeerd op eten, dat is hun lust en hun leven. verder heb je het gedrag mss aangemoedigd door hem na een aantal dagen gezeur weer eens iets lekkers te geven? als gedrag iets positiefs oplevert, zal een kat dat gedrag blijven vertonen.

Los van het schrikkerige / angstige gedrag - dat blijkbaar wel meevalt als hij komt als je hem roept ; hij is dus niet bang voor jullie- ziet hij iets lekkers krijgen niet als verwennen. Katten zijn erg kieskeurig met hun eten, en als hij lekkerder eten heeft gehad, wil hij nogal wiedes alleen nog maar DAT eten hebben. Maar als hij het niet meer krijgt, zal hij uiteindelijk eieren voor zijn geld kiezen en niet gaan verhongeren. Hoe ter wereld zou een kat moeten weten dat dat 'verwennerijte' alleen maar tijdelijk is ? Ongetwijfeld kan hij oorzaak (angstig gedrag ??) en gevolg (lekker eten) niet eens aan elkaar koppelen, en snapt hij gewoon helemaal niet dat hij dat maar af en toe krijgt, en dan ineens niet weer. Nogal wiedes dat hij daar een beetje chaggerijnig van wordt....zou ik OOK worden. Toegevoegd na 1 minuut: Een schrikkerige kat heeft trouwens gewoon heel veel aandacht en tijd nodig ; veel met hem spelen (zonder aanhalen) en uitdagen, en zorgen voor plaatsen waar hij HOOG en in een gezonde(statusverhogende en dus zelfvertrouwen gevende) positie kan liggen, en niet ergens kan wegkruipen in hoekjes onder kastjes en dergelijke, wat zijn lage status en gebrek ana zelfvertrouwen benadrukt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100