Klopt het dat je, kleine barstjes in eitjes van vogels, kunt repareren met blanken nagellak ?

Ik heb wel eens ooit gehoord of gelezen dat je eitjes die kleine barstjes hebben kunt (repareren) met nagellak, zodat de bacterien er niet inkomen, zeg maar om de natuurlijke laag tegen indringers die de pop op de eitjes geeft weer te herstellen.
Maar misschien zou de geur van de nagellak de pop juist van het nest weghouden, waardoor alle eitjes verloren gaan.
Ik heb een pop die nogal lomp is, en haar eigen eitjes beschadigt helaas.
Maar ik durf het niet te proberen, omdat ik bang ben dat de vreemde geur, de pop van het nest verjaagt.
Maar ik spuit ook regelmatig tussendoor de nestkasten in met parasietenspray, en dan gaan ze er wel weer gewoon op, terwijl dat ook een rare lucht heeft, dus misschien geven ze ook niks om de lucht van nagellak.
Maar werkt het ook echt, is hier ooit onderzoek naar verricht ?
Buiten de vreemde geur.
Of heeft iemand hier ervaring mee, zowel goede als slechte ervaring is welkom.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inderdaad is blanke nagellak de beste manier om een ei te repareren. blanken nagellak wordt niet te hard en slijt op den duur. Van de geur trekken de vogels zich meestal weinig aan.

Zou superlijm proberen (5 tubetjes voor 50 cent bij de Wibra). Zelfde spul gebruiken ze in ziekenhuizen, dan heet het anders en is 10x zo duur. Superlijm verdampt heel snel. Je zou het eitje nog even flink in de wind kunnen leggen en evt met lauw water afspoelen. Nagellak is dik: er komt echt een laagje op. Superlijm is dat niet. Toegevoegd na 11 minuten: Superlijm droogt in 30 seconden (in tegenstelling tot nagellak) en slijt ook vanzelf weg.

IS het een idee om de bodem waarop de eieren worden gelegd worden een beetje schokabsorberend te maken, zodat de eieren niet zo snel door het lompe gedrag beschadigd raken. In feite is een nest in de boom ook wat schokabsorberend, toch? Als het werkt hoef je niet met nagellak aan de slag. Ik verzoek overigens dat een ei dat beschadigd is gaat rotten, en geen kuiken kan opleveren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100