Waarom leggen sommige kippen 'dubbeldooiers'?

Toegevoegd na 13 minuten:
Maar wat is de oorzaak? Sommigen zeggen dat het ligt aan het overvoeren van jonge leghennen anderen zeggen dat het erfelijk is. Of zijn er nog andere oorzaken?

Toegevoegd na 1 uur:
Maar wat is de oorzaak? Sommigen zeggen dat het ligt aan het overvoeren van jonge leghennen anderen zeggen dat het erfelijk is. Of zijn er nog andere oorzaken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aan de eierstok van een kip hangt een enorme hoeveelheid kleine korreltjes. Als er een korreltje vanaf valt, komt dat in de trechter van de eileider terecht en groeit uit tot een geel balletje (de dooier). De dooier maakt vervolgens een tocht door de eileider (een gekronkelde buis met een lengte van ongeveer 75 centimeter) richting uitgang. Een dooier is eigenlijk een eicel met veel reservevoedsel. Onderweg wordt hij netjes ingepakt. Eerst komt er eiwit omheen, daarna twee vliezen en de schaal. Bijna iedere dag komt er een nieuwe gele dooier in het begin van de eileider. Soms vallen twee balletjes eigeel tegelijk in de eileider van de hen. Als dat gebeurt, is het uiteindelijke resultaat een ei met twee dooiers. Hoe weet een eierboer nu dat hij te maken heeft met een ei met een dubbeldooier en hij het dus apart kan houden voor het 'dubbeldooierdoosje'? De boer weet, als kenner, waar hij op moet letten. Als een ei beduidend zwaarder is dan normaal, kan dat een aanwijzing zijn. En als er, behalve dat het ei zwaar en extreem groot is, ook nog over het midden van het ei een heel dun ringetje (nauwelijks voelbaar en niet goed te zien) loopt, dan is het vrijwel zeker een dubbeldooier. Dubbeldooiers worden meestal gelegd door jonge kippen. De hormoonspiegel van een jonge kip ligt hoog en dan is het aantal dooiers dat aan de eierstok afrijpt hoger. Zo heb je kans dat de kip op één dag twee dooiers produceert die dan tegelijk in het 'eimaakapparaat' in de kip komen en samen in hetzelfde ei terechtkomen.

om dezelfde redenen waarom sommige vrouwen tweelingen krijgen.

Soms komen twee eicellen(dooiers) tegelijk vrij in de eileider van de hen. Zo'n ei heet een dubbel-dooier. Een dergelijk ei zal, als het wordt uitgebroed, nooit twee gezonde kuikens kunnen bevatten. Toegevoegd na 5 minuten: Bij jonge kippen is de legdrang soms zo groot dat er wel eens twee eitjes tegelijk de eisprong maken. Dan vormen zich in de eischaal niet één maar twee eidooiers.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kip_(vogel)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100