Hebben katten een zesde zintuig aangezien ze vaak de weg over grote afstanden terug kunnen vinden.

Katten hebben het vermogen om vanaf grote afstanden en een onbekend terrein de weg terug naar huis te vinden. Hoe ze dat precies doen, kan de wetenschap ons nog niet vertellen.
Op een lenteochtend verdween de huiskat Minou. Haar baasjes zochten even wanhopig als tevergeefs naar haar. Meer dan twee weken later hoorde het gezin 's nachts een zacht mauwen buiten, Minou stond voor de deur. Ze was wat afgevallen maar kwam toch fit over. Waar was ze al die tijd geweest? Haar baasjes geloven dat Minou in een open vrachtwagen van een vervoerbedrijf in de buurt is gaan slapen en dat ze vervolgens een lange reis heeft gemaakt. Ze was weken lang onderweg om de weg naar huis te vinden. Talloze andere katten hebben waar dan ook ter wereld de weg naar huis gevonden, al waren ze soms honderden kilometers van hun huis verwijderd. Een aantal spectaculaire omzwervingen heeft zelf de aandacht van de media getrokken. Maar tot nu toe heeft niemand een wetenschappelijk antwoord op de vraag hoe het katten lukt de weg terug naar huis te vinden. Tegenwoordig gaan we ervan uit dat ze vanaf een afstand van vijf kilometer feilloos de weg naar huis vinden.

Er zijn veel van dit soort verhalen bekend van katten die hun baasje opzoeken over een afstand van meer dan 1000 km.

Hebben ze een zesde zintuig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zou kunnen dat katten een zesde zintuig hebben. Er is zoveel dat we nog niet weten over dieren. Maar bij de meeste katten heeft het te maken met een soort ingebouwd kompas, waarmee ze de weg naar haar ‘eigen’ huis terug vindt. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis, zodat dat zijn nieuwe richtpunt voor zijn ‘kompas’ wordt.

er zin bijzondere verhalen waaruit moet blijken dat katten enorme afstanden af kunnen leggen naar een oud stekje idd. maar als je gaat verhuizen moet je een x aantal weken je kat binnen houden (gaan er dus vanuit dat het een buitenkat) en dat is niet omdat het 6e zintuig moet wennen aan de nieuwe omgeving. stukje willem wever jip en janneke taal (vind het zelf altijd erg prettig) Katten staan er om bekend dat ze altijd de weg terug naar huis kunnen vinden. Maar wanneer je een kat loslaat op een onbekende plaats, is de kans groot dat hij verdwaalt. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als mensen zien ze waar ze zijn en weten dus zo de weg naar huis. Ook gebruiken ze geurtjes, bijvoorbeeld van de planten in de tuin. Dit ruikt voor een kat heel vertrouwd. In het dagelijks leven is dit genoeg voor de kat. In de buurt verandert de omgeving niet zo vaak of zo snel, dus daar kan hij aan wennen. Maar als je gaat verhuizen, is dat ook voor de kat wennen. Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun ‘eigen’ huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis. Het is niet verstandig om een kat meteen naar buiten te laten als je net verhuisd ben. Laat de kat eerst wennen aan het huis, zodat dat zijn nieuwe richtpunt voor zijn ‘kompas’ wordt. Na drie weken kan de kat voorzichtig naar buiten. Zorg er wel voor dat de kat een chip heeft of een bandje met zijn adres. Als hij dan wel verdwaald kan hij altijd thuis bezorgd worden!

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...

de kat neemt de omgeving overal op daarom kijkt hij vaak om zich heen zo weet hij ook de weg terug te vinden en ze hebben goeie ogen neus en oren

Het antwoord hierop weten, veel gaven van dieren zijn overklaarbaar en we kunnen alleen maar gissen. Mijn mening is dat katten instinctief de weg weten te vinden. Zo weten huisdieren ook vaak wanneer hun baasje terug komt na een vakantie en wachten ze hem of haar op bij de deur een paar uur van te voren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100