waarom 'huilen' sommige honden als ze het luiden van de kerkklokken horen?

Sommige honden 'huilen' als ze de kerklokken horen luiden, maar niet als er een ambulance voorbij komt met acoustisch signaal of als de sirene's worden getest op de 1e maandag van de maand.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst even waarom honden überhaupt huilen: De voorouder van de hond is de wolf. Wolven huilen met het hele roedel : "Hier zijn wij !!!Waar zijn jullie???" Een wolf zal nooit zonder zijn roedel zijn, dat is een ondenkbare situatie - zelfs als een wolf uit een roedel gestoten wordt, zal hij zo snel mogelijk een roedel proberen te vinden, waar hij wél geaccepteerd wordt. Voor onze huiswolven is alleen-gelaten-worden ook heel bedreigend, vandaar, dat je het hem rustig aan moet leren, en hem niet gelijk urenlang alleen moet laten. Dan nóg hoor je wel eens een eenzame hond huilen:"Hier ben ik !!!Ik ben alleen. Waar ben jij?? Kom naar me toe. Ik ben híér...." Sommige geluiden hebben een toonhoogte, die bij die speciale hond een antwoordhuil ontlokt - hij huilt dus terug naar de sirene/kerkklokken : "Hier, hier,hier ben ik !!!" Je hond uitlachen, omdat hij huilt, getuigt dus van weinig respekt voor het wezen "hond"... Al geef ik toe, dat het af en toe héél komisch kan zijn.... Maar ergens is dit door de eeuwen-heen doorzettende oer-instinkt, wat van levensbelang is van de wolven, toch ook iets heel wonderlijk-moois.

Het geluid waarbij ze gaan huilen is voor de meeste honden verschillend. Ze doen het voor het groepsgevoel en vinden het prettig. Wij hadden vroeger een hond die met de sirene meehuilde. De honden die we nu hebben kunnen we zelf laten huilen door hiermee te beginnen, door Oeeeeeeee te roepen. Maar als we net lekker op gang zijn stoppen we maar weer gauw, want het kan nooit leuk zijn voor de buren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100