Wat moet je allemaal doen om een aapje te hebben?

Wat voor aapjes zijn het "best" en waarom? Iemand met ervaring? Makkelijk zindelijk krijgen? Waar behoefde doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mijn eerste reactie toen ik je vraag las, was: NIET DOEN. En inderdaad. Op de site van Willem Wever staat het volgende: _____________ Het lijkt je misschien leuk om een aap als huisdier te hebben, maar dat kan helaas echt niet. Ten eerste zijn apen niet zindelijk. Dat betekent dat een aap het hele huis onder poept en plast als je hem niet goed in de gaten houdt. Ten tweede zijn apen echte groepsdieren. Ze hebben hun soortgenootjes nodig om me te spelen en te ravotten. Als je een aap neemt moet je de hele dag thuis blijven om hem te vermaken, anders breekt hij het hele huis af. En daarbij komt ook nog bij dat het in Nederland verboden is om een aap als huisdier te houden. ______________ Dus, neem een hond, een kat of een cavia. Maar begin niet aan een aap.

In tegenstelling tot wat anderen hier beweren, is het nog niet verboden in Nederland om (kleine) apen als huisdier te nemen. Op de site van stichting Aap leggen ze uit waarom een aap niet geschikt is als huisdier: "Apen zijn er in tientallen soorten, met verschillende levenswijzen en in grootte uiteenlopend van een decimeter tot twee meter. Toch delen ze een aantal eigenschappen. Zo zijn alle apen sociale dieren, levend in groepen waarbinnen een rangorde heerst. Gedurende de eerste levensjaren krijgen de jongen veel zorg en aandacht van de moeder, die soms wordt geholpen door medeverzorgsters. In deze periode staan ze nog onder en boven de wet: hun 'apenstreken' worden door de volwassenen door de vingers gezien. Als het jong groter wordt neemt zijn speelruimte echter af - rond de puberteit hoeft hij niet meer op toegeeflijkheid te rekenen. Begrijpelijk, want in die levensfase zal het dier zich tegen zijn groepsgenoten keren. Als laagste in rang zal hij zich een hogere positie letterlijk moeten bevechten. Een aap die als baby wordt gekocht zal een extreme aanhankelijkheid jegens zijn eigenaar vertonen. Zijn natuurlijke behoefte aan bescherming dwingt hem ertoe zich te hechten aan zijn menselijke verzorger. Maar naarmate hij zelfstandiger wordt, gaat hij de grenzen van wat mag en niet mag verkennen. Om hoogste in rang te worden zal hij eerst de zwakste gezinsleden, meestal de kinderen, aanvallen en daarna het leidende vrouwtje van `zijn` groep, de vrouw des huizes. Ten slotte neemt hij het op tegen de leider, de heer des huizes. Gewoonlijk is dit het keerpunt in de genegenheid voor het eertijds vertederende troeteldier. Die brutale aap moet maar eens leren wie de baas is, als hij niet wil gehoorzamen gaat hij in een kooi, punt uit. Gevangenschap en totale eenzaamheid zijn de straf voor het dier, dat geen andere misdaad pleegde dan zijn instinct te volgen." http://www.aap.nl/wat-aap-doet/huisdier/aap.html Toegevoegd na 22 seconden: Maar als je echt wil, dan wil ik wel eens bij je komen logeren, kijken of je nadien nog zo graag wil :)

Een opleiding volgen tot dierverzorger, zien dat je met apen kunt werken, en dan heel heel heel misschien als je heel heel heel veel geluk hebt (hoewel dierverzorgers er niet dol op zijn) mag je een keer een ziek of verstoten dierjte een tijdje opvoeden. Apen zijn GEEN huisdieren. Ik herhaal : apen zijn GEEN huisideren, en hoewel het soms heel goed lijkt te gaan, gaat het in 99 van de 100 gevallen heel, heel erg verkeerd. Je kunt ze overigens niet zindelijk maken ; je zult echt in dat soort gevallen je aap een luier om moeten doen of je hele huis aan het dier aanpassen. Apen verzorgen (zoals in de eerste alinea) doe je dan ook in de regel in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte.

Aan je vraag te zien Yorick, heb je je nog helemaal niet voorbereid op het hebben van een aapje als huisdier. En je bent ook nog jong (1997?). Dat zijn twee hele belangrijke dingen. Je bent jong en mogelijk impulsief. Je wilt een diertje, iets aparts, iets cools. Met een aapje zul je best veel belangstelling (én afkeuring!!!) krijgen, maar.... als je een dierenvriend bent, schaf je geen aapje aan. Apen horen niet in en huiskamer in Nederland! Daar is al meer dan genoeg over geschreven. NEE!!!!! Als je een huisdier wilt, dan moet je eens goed nadenken elke dat is. Een dier dat daar geschikt voor is: poes, cavia, vogeltjes, goudvis. Waar jij de zorg voor hebt, ook al wordt dat diertje 10 jaar oud. Het is niet een spelletje, even leuk en dan klaar. Het is een levend wezen met recht op goeie verzorging zolang het leeft.

Er worden jaarlijks afschuwelijk veel baby aapjes weggenomen vd moeder. Om zo vervolgens aan toeristen voor 100 à 200 eur verkocht te worden. Deze aapjes zijn in het begin zo lief en onschuldig maar op latere leeftijd breekt het de boel af en stelt het zich agressief op naar mensen. Hoe kan het ook anders een aap hoort thuis in de natuur niet bij ons mensen in huis. Het is trouwens ook nog eens illegaal Groetjes, Ayla.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100