Wederom een vraag over mijn aquarium wie heeft er antwoord? (zie uitleg)

Ik heb al eerder de vraag gesteld omdat mijn algeneters doodgingen (heb er nu nog 1 over) maar nu doen ook mijn dwerggoerami's het niet goed naar mijn idee. Ze zwommen vrolijk in de rondteen waren volop aan het schuimnesten en nu doen ze bijna niets meer. Ze zotten verschuild in een hokeje of achter een plant. Heel soms zoeken ze elkaar op (1man en 2 vrouwtjes) Mijn water is goed, het enige wat veranderd is is dat ik veel slakken heb en een nieuw plantje geplaatst. Zou het daar door komen (het laatste)? Graag antwoord met tips please,

thanks

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja te veel slakken is niet goed je moet er wel een evenwicht in zien te houden. Het nieuwe plantje kan een ziekte hebben gehad. Wat ik altijd heb gedaan als ik iets nieuws in mijn aquarium ging planten of nieuwe vis erbij, ik had een extra bak met wat gupjes en wat plaatjes een paar neontetra's ( die normaal ook in het aquarium zitten) en daar plaatste ik altijd een week lang de plantjes in en eventueel de nieuwe vis na een week zie je meestal wat er mis is of niet en vaak zie je dan ook of er slakjes zijn meegekomen op de plantjes en dan moet je ze schoon maken en weer een weekje laten staan in een andere bak. als het goed is kan het naar het aquarium en voor kom je een hoop ellende.

De dwerggoerami komt uit gebieden waar het druk beplant is en waar het water vaak wat stil staat. Dit is dan ook een eis die de dwerggoerami stelt aan het aquarium. De vis is enigszins schuw, dus een beplante bak zou hem wat zekerheid kunnen geven. Verstopplaatsen zijn ook een must. De bijvissen in het aquarium zijn wel belangrijk. Zorg voor rustige vissen (zoals kegelvlekbarbeeltjes) die goed passen bij het karakter van de dwerggoerami. Goerami’s moeten in een paartje gehouden worden; alleen zullen ze snel weg kwijnen in het aquarium. Je kunt dwerggoerami’s ook heel goed in een harem houden, zodat het mannetje zijn aandacht over twee vrouwtjes kan verdelen. Het aquarium hoeft niet zo groot te zijn voor deze vis. Zo'n 60 cm is redelijk, liever een 80 cm aquarium. Omdat deze vissen in kleine watertjes voorkomen hoeven ze niet in diepe grote bakken gehouden te worden. Wel vraagt dit visje om een regelmatige waterverversing. Eenmaal in de 14 dagen is noodzakelijk. De temperatuur van het water moet zo'n 25 graden zijn. En de lucht boven het water moet dezelfde temperatuur hebben, anders kan de vis ziek worden. Het aquarium moet daarom voorzien zijn van een lichtkap. Het jagen op levende prooien bevordert sterk de activiteit van labyrintvissen (de soort waartoe de dwerggoerami behoort). Ook de vitaliteit wordt beter wanneer regelmatig levend voer wordt aangeboden. Geschikt voor levend voer zijn alle soorten muggenlarven, cyclops, watervlooien en pekelkreeftjes.

Bronnen:
http://www.eznc.org/primosite/show.do?ctx=...
http://www.punkyfish.nl/pages/artikel/22

Zoals ik je al eerder gezegd heb, zit je probleem in je filtersysteem, of wel je bak is te klein voor zoveel vissen. Bij een goed filtersysteem kan je wel honderd algeneters in je kleine bakje zetten zonder een probleem. Een filter die je regelmatig moet schoon maken is geen goede filter, direct na het schoon maken werkt je filter niet voldoende en ontstaat er kortstondig nitriet in je water, sommige vissen gaan hier snel aan dood, anderen duurt wat langer. Nitrietvergiftiging is bijna altijd dodelijk. Bij je vorige vraag vertelde je me, dat het water goed was, want je dwerggoerami's waren met nesten bezig. Ik heb je hiervoor gewaarschuwd, dat je dat niet aan andere vissen kan zien, alleen maar door te meten. Je hebt goede ervaring met een groot aquarium, maar dat is veel makkelijker dan een klein bakje met zoveel vissen. Veel slakken krijg je door water verversen, waardoor er meer kalk in het water komt ( er zat dus te weinig in) Slakken zijn onschadelijk. Je hebt een nieuw plantje geplant, je had dus te weinig planten, maar de planten en je filter zijn de basis voor een gezond aquarium. Ik hoop dat je het nu begrijpt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100