Ik wil in Excel een ALS invoeren, opdat het antwoord JA er voor zorgt dat hij niet meetelt.?

In mijn Excel bestand heb ik een rij met opties van links naar rechts. F4 t/m N4.
In F4 staat het Bruto Verkoopbedrag, in G4 staat de Totale Korting en H4 bevat het Netto Verkoopbedrag. In I4 wordt het kortingspercentage uitgerekend. De Som in I4 is dus =G4/F4.

Onderaan deze order heb ik nog 9 maal dezelfde regel ingevoerd. En in I15 komt er dan een gemiddelde orderkorting te staan. Door middel van =SOM(G4:G13)/SOM(F4:F13).

Nu wil ik aan het einde van elke regel een "Sale" cel toevoegen, ( Kolom N) met een Ja en Nee optie.

Uitgaande van regel 4 (als voorbeeld)

Nu probeer ik in I4 (het kortingspercentage) het voor elkaar te krijgen dat als in Kolom N4 "Ja" wordt ingevoerd het desbetreffende kortingspercentage niet mee wordt gerekend in het gemiddelde kortingspercentage (I15)

Tot dus ver lukte het mij om er 0 van te maken, dmv =ALS(N4="Ja";0;G4/F4).
Maar ik loop nu vast.

Ik hoop dat ik het duidelijk genoeg omschreven heb,

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou er een ALS formule omheen zetten zoals hieronder. Daarmee is de korting altijd 0 als er geen orderbedrag is. =ALS(F4=0;0;ALS(N4="Ja";0;G4/F4)) Ben wel benieuwd hoe je het gemiddelde kortingspercentage berekend. Dat zou (vind ik) een gewogen gemiddelde moeten zijn, dus een order van 1000 moet veel zwaarder wegen dan een order van 5 euro. Als je bij beiden 2,50 euro korting geeft en niet weegt komt er iets rond de 49,8% uit (niet nagerekend), weeg je de orderbedragen dan komt er iets onder 1 procent uit.

Toegevoegd op 23 November 2021 14:31: tekst

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100