Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het beter om na verwijderen van grote bestanden ook steeds te defragmenteren of is de prullenbak leegmaken voldoende voor meer snelheid?

Ik heb zojuist een aantal filmpjes van mijn pc verwijderd omdat die naar mijn gevoel mijn pc erg traag maakten. Daarna heb ik de prullenbak leeggemaakt. Ik doe wel eens in de paar weken 'groot onderhoud' aan mijn pc waarbij ik als laatste stap ook defragmenteer. Dat laatste doe ik dus niet steeds wanneer ik wat van mij pc verwijderd heb.

Maar omdat de filmpjes best wel grote bestanden waren vraag ik mij nu af of het voldoende is om voorlopig eerst de prullenbak te legen voor betere snelheid of dat ik hierna toch nog beter even kan defragmenteren? M.a.w. maakt dat veel verschil in de snelheid?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Dat ligt eraan waarom je pc langzaam was om te beginnen. (Dit kun je zien in taakbeheer)

Het kan zijn dat je te weinig geheugen hebt waardoor er gebruik wordt gemaakt van een wisselbestand. Je actieve geheugen (snel) heeft dan niet genoeg ruimte en schrijft een gedeelte weg op de harde schijf (langzaam). Als deze schijf hier te vol voor is wordt de computer nog langzamer. In dit geval is defragmenteren niet nodig (maar het zou wel iets kunnen helpen).

Wanneer je pc langzaam is omdat het te lang duurt voordat bestanden van de harde schijf geopend zijn kan het wel helpen om je schijf te defragmenteren. Zie het defragmenteren als het opruimen van een boekenkast. Als alle bladzijde van alle boeken los in de boekenkast staan zul je voor elke bladzijde weer van voor af aan moeten beginnen met zoeken. Wanneer je opruimt en alle losse bladzijdes na elkaar zet is het veel sneller iets te vinden.

Blijft je pc traag denk dan eens na over een hardware upgrade van je ram of een snellere harde schijf.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

De snelheid van je pc wordt mede bepaald door zeer veel kleine bestanden, grote bestanden verbruiken vooral ruimte.

Veel kleine bestanden verwijderd, dan wel defragmenteren.
Bij een aantal grote bestanden verwijderd, dan is defragmenteren niet nodig.
Vaak neemt het defragmenteren dan juist meer ruimte in beslag op de harde schijf, probeer maar eens uit ;)

Verder is defragmenteren voor NTFS schijven bijna niet meer nodig doordat de bestanden al in een vrij goede volgorde worden gezet en er wordt beter omgesprongen met de beschikbare ruimte dan met Fat32.

Toegevoegd na 1 minuut:
Oh toevoeging: Door veel kleine bestanden wordt je systeem trager.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Op de bovenstaande antwoorden kan ik alleen nog de toevoeging doen om je computer eens op te ruimen met gebruikmaking van het (gratis) programma CCleaner.
Google ff de naam en je vindt zo een manier om het te downloaden. Het programma is veilig én effectief.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Prima aanvulling om de pc sneller te maken +1
Kom op zeg, als je er geen verstand van hebt, moet je ook geen antwoord geven.

Je harddisk kun je zien als een extreem hoge kast. Het kleinst mogelijke bestand past exact op één plank. Is het bestand 2 keer zo groot, heb je ook 2 planken nodig.

Sommige bestanden nemen wel 10.000 planken in. Stel je voor dat een bestand 500 planken inneemt. Als je daarna weer bestanden erboven op zet, wordt de kast steeds voller. Bestluit je dat ene bestand van 500 planken op te ruimen, ontstaat er een gat van 500 planken.

Nu komt er een nieuw bestand, dat neemt 5000 planken in beslag. Het eerste gat is jouw nieuwe gat van 500 planken, dat wordt opgevuld. Daarna gaat je schijf op zoek naar nieuwe ruimte voor het bestand.

In de loop der tijd worden er continue nieuwe gaten gevormd, gevuld, leeg gemaakt, etc, etc. Als je drive een bestand moet inladen van 5000 planken, moet hij overal op de harddisk "zoeken" naar de delen van je bestand. Hij weet het uiteraard waar ze staan, maar je snapt zelf ook dat je continue de ladder over moet lopen om naar boven te komen en delen moet overslaan omdat die aan een ander bestand toehoren.

Op zo'n moment is je schijf gefragmenteerd.

Ga je defragmenteren, dan worden continue de bestanden op boekenplanken verplaatst, om alle deeltjes op planken te krijgen die in elkaars buurt staan. Dan ga je dus defragmenteren.

Als je harddisk voor maar 50% gevuld is, kan het programma waarmee je defragmenteerd, een heleboel boekenplanken leegmaken en de bestanden die daar stonden, tijdelijk HELEMAAL naar boven verplaatsen. De ruimte die er ontstaat, gebruikt hij om één bestand bij elkaar te zetten.

Daar tegenover, als je harddisk voor 98% gevuld is, is die ruimte om tijdelijk te verplaatsen niet. Het eind-resultaat zal praktisch hetzelfde zijn, maar het duurt véél langer voordat je dat bereikt, omdat er continue kleine brokjes heen en weer verplaatst worden.

Dat is defragmenteren. Met snelle harde schijven van tegenwoordig veel minder een probleem. Maar als je bij het laden van Word of iets anders je schijf extreem veel hoort ratelen, weet je wat er mis (kan) zijn.

Overigens, als je Office of een ander groot programma heel vroeg (na installatie van Windows) installeert, zal dat programma allemaal boekenplanken netjes bij elkaar bezetten. Zul je dus minder last van fragmentatie hebben.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing