Ik wil mijn laptop gaan verkopen via Marktplaats. Maar wil zeker weten dat mijn bestanden eraf zijn. Hoe doe ik dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Installatie CD van Windows XP erin doen en daarmee opstarten. Net doen of je Windows wilt installeren en bij het hoofdstuk waar je dit wil installeren voor de optie: langzaam formatteren kiezen. Als de format gelukt is dan stoppen met installatie.

Ik zou persoonlijk zelf dan voor een schone installatie gaan, dan moet je natuurlijk niet vergeten om je harde schijf te formatteren tijdens de installatie. Wanneer je dat gedaan hebt kun je altijd nog Kill Disk gebruiken: http://www.killdisk.com/

Vanaf de installatie cd opstarten en windows helemaal formateren!!

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/antwoord/geven/354259

Harddisk verwijderen en een nieuwe erin zetten. Windows daarna herinstalleren.

Het hangt ervan af hoe goed je alles weg wilt hebben wat je moet doen. Gewoon formatteren met de Windows installatieCD verwijdert de bestandstoewijzingstabel. In deze tabel staat welk bestand in welke sector van de harde schijf te vinden is. Als je deze tabel opnieuw aanmaakt (dat is formatteren) lijkt de harde schijf leeg. Echter de schijf is niet echt leeg gemaakt, alle bestanden staan er gewoon nog, ze zijn alleen niet meer zichtbaar voor een besturingssysteem. 99,9% van de bevolking is nu niet meer in staat jouw bestanden terug te vinden. Wellicht vind je dit niet voldoende en staat er echt vertrouwelijke informatie op je PC die koste wat kost niet door derden gelezen mag worden, dan is formatteren alleen niet voldoende. Ik gebruik voor dit doel altijd GParted LiveUSB. Dit is een opstartschijf die Debian Linux opstart met een paar tools erin. Een van de tools die beschikbaar is is ntfswipe. Hiermee kan een Microsoft NTFS geformatteerde schijf echt leeg gemaakt worden. Ik overschrijf meestal 5 keer met nullen. Dit duurt een dag of twee, afhankelijk van de schijfgrootte. Daarna kun je gewoon weer Windows installeren. Je bestanden zijn nu echt niet meer terug te halen.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/graag-harde...

Dit is allemaal niet nodig, om zeker te zijndat uw gewiste bestanden niet meer kunnen terug gehaald worden. U kan beter Ccleaner (gratis) installeren. Een gewist bestand wordt voor uw OS onherkenbaar gemaakt door het eerste karakter van de titel door een vraagteken te vervangen, op die manier wordt het bestand vrij gegeven om te overschrijven en is dus vrije ruimte. Die vrije ruimte bevat dus nog steeds info ( 0-en en 1-en). Welnu Ccleaner gaat ook die vrije ruimte volledig wissen. Staat volledig onderaan op het menu, zal wel wat tijd in beslag nemen maar nu kan u zeker zijn, zelfs zonder een volledig nieuwe installatie van uw OS want dit neemt ook veel tijd in beslag en veel werk om alles terug in te stellen.

Bronnen:
http://www.piriform.com/ccleaner/download/standard

Op fabrieksinstellingen zetten.

De meningen zijn er over verdeeld of er _echt_ niks gevoeligs kan achterblijven als je de boel formatteert en Windows daarna opnieuw installeert. Her en der lees je dat er - ook na formatteren - nog zaken terug te halen zijn. Dit hangt mogelijk samen met dat er verschillende methoden van formatteren zijn (‘snelformatteren’ is in elk geval nooit destructief voor je gevoelige data!). Ik raad aan de harddisk helemaal te verwijderen en te bewaren, een SSD te installeren en Windows of een andere OS opnieuw te installeren. Tevens heeft dit het voordeel dat je altijd nog weer een bestandje kan terughalen ‘van je oude laptop’ mocht je toch nog iets vergeten zijn en dat je er pas later achterkomt. Als je er dan een SSD (http://tweakers.net/pricewatch/cat/674/solid-state-drives.html#filter:XYzNCsIwEITfZc49JFgr9gEKHgSh3sRDSVZYSX_YpCCUvrsbtRdPy8y33yx4sMR0EXZ05Z7O3Qv1MIdQ_AMeNjCKJ2mYgkeNSfgZ8SvbUZJ2XXTaTFn9aNYUiG6U7_p-CxllQoFcIt9O5E4-or7hoHpZlbgr1bbhkEiULLDmmE-fXexsaYy-9nkWlQaDdV3f) inzet van 32GB (zat voor het besturingssysteem + meestgebruikte programma’s als je zuinig bent) wordt ie ook nog eens zo snel dat je een heel goed verkooppunt hebt.

Doorgaans is de harde schijf formatteren meer dan genoeg. Als het echter een laptop is die je ook voor je werk hebt gebruikt en je zeker wil weten dat data niet terug gehaald kan worden kan je er ook voor kiezen om nullen te schrijven op je harde schijf. Alle data op de harde schijf is dan permanent gewist (bij uitstek de meest zekere methode om data op een computer te vernietigen). Dit kan doorgaans met een programma van de fabrikant en waarschijnlijk moet je dan even uitzoeken wat het typenummer van de harde schijf is. Het hangt er een beetje van af hoe zeker je wil zijn. Formatteren en een schone installatie er overheen zetten is doorgaans meer dan genoeg. Wel uitkijken met je kopie van Windows ed. (aangenomen dat je legale software gebruikt) want ik neem aan dat je de software zelf nog wel wil gebruiken.

100 procent zekerheid. Ik weet niet wat voor ultra geheime top secret bestanden je hebt te verbergen maar als het dusdanig is dat het je kan schaden of anderzijds het daglicht niet kan verdragen dan zou ik hem verkopen zonder harde schijf. Of plaats een andere schijf. Alle andere goocheltrucs bieden geen absolute zekerheid. Voor een normale leek is het dan al iets lastiger gemaakt om je bestanden terug te halen, maar iemand die echt gaat graven zal ook vinden. Tuurlijk is het niet geheel onverstandig om voorzichtig om te gaan met je persoonlijke bestanden, en waarom ik zo honend overkom bij de inleiding van dit antwoordt is dat je terughoudend bent over je bestanden, maar met een simpele diefstal heb je ook dat probleem. Je kan je bestanden namelijk ook versleutelen, sterker nog dat kan met je gehele harde schijf. Dus ga eerst alles veiligstellen, daarna gooi je er een goeie crypto eroverheen. Dan ga je hem formateren en dan doe je een zero fill en installeer een schone windows of linux. Je kan er ook nog voor kiezen om een low level format te doen er je er weer een nieuwe os op zet. Maar je kan ook simpel deze stappenplan volgen; http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/computers/laptops/extra/harde-schijf-wissen-stappenplan/ of http://www.security.nl/artikel/30490/1/gegevens_van_harde_schijf_wissen.html

Gebruik Malwarebytes anti-Malware. Die neemt gelijk de `schadelijke` bestanden weg die je via configuratiescherm. Wel de gratis versie!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100