Wat is de optie "Data" in Deze pc (zie plaatje)?

Er staan als ik "Deze pc" open drie knoppen. De eerste is het cd station, en de laatste heet "OS (C:)", waar al mijn bestanden staan.

De middelste knop is "Data (D:)", en bij mij staat er "541 van 542 GB beschikbaar" onder. Wat betekent deze optie precies? En kan ik hier nog meer bestanden opzetten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een fysieke harde schijf wordt verdeeld in 'partities' ("delen") en door windows worden aan die partities driveletters toegekend. 'Vroeger' was het de gewoonte om één zo'n partitie de hele schijf te laten beslaan. Vandaar dat veel mensen denken dat één fysieke schijf leidt tot ook één driveletter. Maar dat is dus niet zo. Tegenwoordig verdelen we de schijf vaak in minimaal 2 partities. Een 'systeem-partitie' en een 'data-partitie'. De bedoeling is dat je alle software op de systeem-partitie installeert en alle documenten, films, muziek e.d. op de data-partitie. De filosofie achter deze verdeling is dat door het scheiden van programma's en hun data het veel eenvoudiger is om te back-uppen of om herinstallaties te doen. Immers van alle geïnstalleerde software zijn vaak installatie-cd's te vinden, of eenvoudig opnieuw te downloaden. Wanneer je die CD's eenmaal hebt is het zinloos om deze telkens te back-uppen. Je kunt je diskruimte en tijd dus focussen op de werkelijk belangrijke bestanden: je persoonlijke data. Maar ook wanneer er een herinstallatie nodig is, dan is het veel eenvoudiger om alleen de systeemschijf te wissen en daar alle programma's opnieuw op te installeren. Je data staat immers apart en kan dus gewoon bewaard blijven. Om je dus concreet antwoord te geven: gebruik juist de D:-schijf (je data-schijf) om je bestanden op te plaatsen. Zet zo min mogelijk van die persoonlijke bestanden op de C:-schijf. En moet je nieuwe software installeren, zet die software dan juist wél op de C:-schijf. Voor de volledigheid nog deze toevoeging: Onzichtbaar (!) voor de normale gebruiker is er, naast de systeem- en data-partitie vaak nóg zo'n partitie. Die wordt door de fabrikant gebruikt om de computer terug te kunnen zetten naar de fabrieksinstellingen.

Je harddisk is verdeeld in stukken, deze kan je beide gebruiken om iets op te zetten, zoals films, muziek of foto's

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100