Hoe kan ik in Excel zoeken naar een cel en tot die cel optellen?

Het leek me heel makkelijk, maar ik kom er helaas niet uit.
Ik heb 2 kolommen. 1 kolom met letters. 1 kolom met cijfers.
Als ik vervolgens een D in een cel in typ, wil ik daar vervolgens de totale waarde tot die cel er uit krijgen.
Weet iemand hier een oplossing voor?

In de bijlage nog een verhelderend plaatje waarin het al wel gelukt is om de waarde te vinden die op die rij staat, maar nu moet nog alles wat er boven staat, er bij opgeteld worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit kan met de functie VERGELIJKEN(). Die geeft het rijnummer (in jouw voorbeeld: 3)van de gevonden waarde. Dat rijnummer kun je gebruiken om, middels de functie INDIRECT(), een gebied (in jouw voorbeeld: B1:B3) te construeren. Je krijgt dan de volgende functie: =SOM(INDIRECT("B1:B" & VERGELIJKEN(A8; A1:A6)))  

Er zijn veel manieren. Hier eentje: =SOM(VERSCHUIVING(B1;0;0;VERGELIJKEN(A8;A1:A6);1)) VERGELIJKEN(zoekwaarde, zoeken_matrix, [criteriumtype_getal]) geeft de relatieve positie van (in dit geval) A8 (zoekwaarde) in A1:A6 (zoekmatrix/-range). Dit getal wordt in VERSCHUIVING gebruikt voor de hoogte van de somrange/-matrix. VERSCHUIVING(verw;rijen;kolommen;hoogte;breedte) geeft een range/matrix (in dit geval) beginnend in B1 (verw) (offset 0; 0, dus geen offset) met een hoogte (aantal rijen) die door VERGELIJKEN wordt gegeven en een breedte (aantal kolommen) 1.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100