Hoe kan ik in excel, waarden toekennen als het voorkomt in een rij, op basis van een tabel?

Bijvoorbeeld het bijgevoegde plaatje. Rechts zijn de juiste waarde weergegeven. Links de ingevulde waarde. Nu wil ik graag de rijtjes met elkaar vergelijken en als de waarde voorkomt in het rechterrijtje er punten aantoekennen op de juiste regel in het middelste rijtje.

Hoe krijg ik dit voor elkaar?

Hoe kan het linkerrijtje controlleren met het rechterrijtje? En automatisch punten toekennen in het middelste rijtje op de juiste regel, als de waarde voorkomt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt dit op verschillende manieren oplossen: VERT.ZOEKEN (VLOOKUP) is al genoemd. Die levert echter een foutmelding op wanneer de waarde niet gevonden wordt. Je kunt ook de functie VERGELIJKEN gebruiken, maar deze heeft hetzelfde probleem. Een mooiere manier is de functie AANTAL.ALS gebruiken: =AANTAL.ALS($G$2:$G$9;A2)*5 $G$2:$G$9 is de reeks met de juiste waarden. A2 is de waarde die je wilt controleren. Door de $ in de reeks kun je de formule naar beneden kopiëren. De '*5' zorgt ervoor dat meteen de punten berekend worden.

=IF(C2=J2,"yes","no") Dit plak je dus in de cel waar je i(in dit geval) een yes of no krijgt...

Je kunt hiervoor de VLOOKUP (of HORIZ.ZOEKEN in het Nederlands) functie voor gebruiken. In A2 staat de waarde die je wilt opzoeken (kan niet zien of dat klopt) en D2:D7 bevat de tabel waarin gezocht moet worden of de waarde bestaat. =IF(ISNA(VLOOKUP(A2;$D2:$D7;1;true)=true;0;5)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100