Waarom worden er geen betalingen verwerkt op zon- en feestdagen?

Financiële transacties worden alleen verwerkt op werkdagen tijdens kantooruren. Voor handelingen waarbij een mens betrokken is kan ik me dat voorstellen, maar normale betalingen worden uitsluiitend door geautomatiseerde systemen verwerkt.

Die systemen zouden eenvoudiger, en dus betrouwbaarder, zijn wanneer ze gewoon altijd zouden doorwerken. Nu moet er namelijk speciaal worden geprogrammeerd dat de systemen niets doen buiten kantooruren, EN dat ze niets doen op feestdagen.

Het stoppen van de transacties tussen bijvoorbeeld 02:00 en 04:00 voor controle, back-up enzovoort kan ik me nog voorstellen. Maar op Tweede Paasdag, en zelfs op dinsdag 25 december om 10:30, zouden de systemen gewoon hun werk kunnen doen.

Waarom stoppen ze op die momenten met hun werk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij alle banken is het standaard zo dat als je een betaling maakt naar een andere bank dat het langer duurt, zelf is er naar mij een betaling Goede Vrijdag overgemaakt en nu pas binnen, het verschilt per bank ook. Ik weet niet of u een betaling heeft gemaakt of ontvangen aan/van iemand die dezelfde bank als u heeft? Anders zou het nog wel een dagje kunnen duren.

Afhankelijk van het bedrag zal je betaling gecontroleerd moeten worden. Dat dient handmatig te gebeuren en dus alleen op werkdagen. Of het zo is dat banken geld langer vasthouden om zelf zo veel mogelijk in kas te houden weet ik niet, het lijkt mij sterk omdat er 'constant' een stroom is. Constant is het niet echt namelijk, betalingen worden in batches afgehandeld. Deze draaien eens per dag volgens mij. Dit vanwege de grote belasting van server en netwerk. Een spoedbetaling wordt handmatig afgehandeld en als je die te laat uitvoert dan heb je kans dat ook die over het weekend getild wordt. Als laatste is het zo dat een bank aan het einde van elke dag een rapportage moet opleveren. Ondanks dat dit een automatisch proces is, dient hier volgens mij wel een controle op plaats te vinden en vervolgens de oplevering. Het antwoord van ING op deze vraag: Alle betalingen tussen Nederlandse banken lopen via het bedrijf Equens. In het weekend en op feestdagen is Equens gesloten. Dit betekent dat er dan geen betalingen worden uitgewisseld. Daarom staat het geld dat u bijvoorbeeld zaterdag overmaakt naar een rekeninghouder bij een andere bank, maandag (de eerstvolgende werkdag) op de rekening van de begunstigde. Typisch... alle betalingen gaan volgens mij automatisch via equens, dus waarom zouden die hun server uitzetten?

Internetbetalingen worden 24/7 verwerkt, de stelling klopt dus al niet helemaal. Aan de bank aangeleverde betalingen worden inderdaad niet op weekend- en feestdagen verwerkt omdat er personeel nodig is voor controle op de transactieverwerking en de controle op de beschikbaarheid van de informatiesystemen. En een transactie leidt vaak ook weer tot een print van een dagafschrift en ook daar moet iemand er weer op toezien dat zoiets simpels als printers bijvullen met papier, geregeld is. En technisch gezien kan dat allemaal in het weekend, maar dat kost wel geld. Bovendien is het aanbod van batchbetalingen (een opdracht tot een grote hoeveelheid overschrijvingen) van bedrijven in het weekend ook minimaal, die zijn meestal op die dagen ook gesloten. Er is dus ook niet veel noodzaak tot het verwerken van betalingen op die dagen. Al kan ik me voorstellen dat als je als particulier op een serieus bedrag zit te wachten, dit liever op zondag dan op maandag krijgt. Maar dat geldt voor postbezorging, supermarkten (alhoewel die steeds vaker open zijn op zondag) etc ook.

Technisch is dit mogelijk en geen probleem, echter hoe langer een bank geld kan vasthouden des te meer verdienen zij. En een paar dagen het geld van al de klanten vast houden is vaak een astronomisch bedrag dus zeker de moeite waard.

De banken zitten ook dicht op de feestdagen. Ondanks dat je geld digitaal over kunt maken. De overmakingen worden op de een of andere manier vastgehouden, totdat het weer maandag is of de feestdag voorbij is.

Vaak wordt technisch onderhoud aan computersystemen gepland op "feestdagen", omdat dit dan de lopende processen het minste verstoort. Bijvoorbeeld updates en upgrades. Geen enkel systeem kan altijd maar gewoon "doorwerken".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100