Welke calibratiesonde kan ik het beste nemen? En kopen of huren?

Ik laat binnenkort foto's afdrukken voor een expositie en volgens mij is mijn scherm te donker en te dof.
Kan ik het beste een goedkope kopen of een dure huren?
Heb een 19" scherm, geen platte! En woon in Amsterdam.
Dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een dure huren als je scherm er niet naar is( lees: niet zo duur) heeft niet zoveel zin. Zelf heb ik een Spider 2 express gekocht van datacolor. Destijds ong.89 euro. Deze geeft een prima resultaat; als je het gemaakte kleurprofiel ook in je printer laadt krijg je zeer kleurechte foto's t.o.v. je beeldscherm. Uiteraard zijn er schermen die meer gespecialiseerd zijn hiervoor, maar daar hangt ook bijbehorend prijskaartje aan.

Zelf calibreer ik mijn scherm regelmatig met de EyeOne van GretagMAcbeth. Veel fotoamateurs hebben nog geen idee van kleurkalibratie of vinden het veel te duur en te ingewikkeld. Voor hen is er nu de Huey, een uitermate compact apparaatje dat eenvoudig in gebruik is en niet duur. De Huey van GretagMacbeth maakt consistent kleurgebruik op de pc niet alleen betaalbaar, maar ook gemakkelijker dan ooit tevoren. Lees er hier meer over: http://www.pixelmania.nl/artikel.aspx?rubriekid=2&artikelid=67&title=GretagMacbeth_Huey Maar misschien kom je al heel ver met de tips op deze site: http://www.semarang.nl/omgaan_met_foto/kalibreren_beeldscherm.html Als je echt serieus fotograaf bent, overweeg dan de aanschaf van een calibratie-apparaat. Je moet dat nl. om de paar weken doen wil je het goed doen. Echter: Daarmee ben je er nog niet. Ik zou je sterk adviseren eerst een paar proefafdrukken te laten maken. Je kleurenprofiel en andere instellingen die je misschien gebruikt hebt bij het bewerken, kunnen door een afdrukcentrale best wel eens anders gelezen worden. Bij een van de beste afdrukcentales, profotonet, kun je je fotoprofielen meesturen en men houdt daar dan rekening met de instellingen die je bijv. in Photoshop hebt gebruikt. http://www.profotonet.nl/

Zelf heb ik een Pantone Huey. Goedkoop maar prima. Kan je zelf wel kleurecht printen? Als je de foto's laat afdrukken bij een professionele drukker, dan kan je namelijk een proefafdruk meeleveren met je digitale bestand. Dan zorgen zij dat de echte afdruk er precies zo eruit komt te zien. In Amsterdam doen ze dat bij fotolabkiekie (www.fotokiekie.com).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100