Zou je de sleepwet kunnen omzeilen door gebruik te kunnen maken van een vpn-dienst?

Wordt je door gebruik te maken van een vpndienst ontraceerbaar voor de Nederlandse overheid? En heb je (goede/betrouwbare) bronnen die het antwoord ondersteunen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat klopt. Door gebruik te maken van die tunnel wordt je hele internetverkeer versleuteld en onleesbaar voor derden. (trouwens, diensten als Gmail en Whatsapp zijn van zichzelf versleuteld en ook daar hebben derden niets aan, ook zonder VPN) Terug naar de VPN: onderweg dus goed versleuteld, maar ergens duik je weer boven de grond. Als je bijv. een VPN hebt die in Boston uitkomt, dan lijkt het net of je een Amerikaanse gebruiker bent. En aangezien in de meeste landen de inlichtingendiensten veel meer bevoegdheden hebben dan in Nederland, kan het goed zijn dat je in je eigen voet schiet met deze actie.

Nee, je omzeilt hiermee niet de sleepwet. Je moet het zo zien dat de overheid de bevoegdheid krijgt om al het verkeer van een hele wijk of straat als ruwe data op te slaan, wat leesbaar over het ethernet gaat is meegenomen, maar wat versleuteld is kan ook ontcijfert worden, het is gewoon een kwestie van tijd/moeite die erin gestoken moet worden, en nu zijn jij en ik misschien niet heel belangrijk en loont het daardoor niet de moeite, maar stel dat je terroristische motieven hebt dan is het de overheid alles aan gelegen om jouw VPN tunneltje te kraken, en met 100% success kan ik je vertellen. De doorsnee burgers worden bewust een beetje dom gehouden op dit vlak, uit vele documenten die Edward Snowden gelekt heeft is haarfijn te lezen dat heel veel VPN verbindingen gekraakt zijn door de NSA/CIA. Dus kortom, je maakt het de overheid iets lastiger, maar je voorkomt niet dat je 100% zekerheid hebt dat je privacy gewaarborgd blijft. Tip: Bezoek wikileaks of pastedump voor een verhelderend nieuw inzicht aangaande deze kwestie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100