Mag je zomaar teksten van internet kopiëren en plakken op je eigen site?

En dan bedoel ik informatief? Dus een beschrijving van een onderwerp, of moet ik dat zelf opnieuw herschrijven en aanpassen zodat het eigen wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hele lappen tekst mag je niet overnemen zonder toestemming, óók niet als je de bron vermeldt. Op álle teksten geldt namelijk auteursrecht. Daarvoor hoeft de auteur niet te vermelden dat het niet gekopieerd mag worden, auteursrecht treedt geheel automatisch in werking. Wat wel mag, is citeren. Een citaat is een klein stukje tekst dat je gebruikt ter verduidelijking van een tekst die je zelf schrijft. Uiteraard moet je dan nog steeds de bron vermelden. Zie de wiki-bron voor een uitgebreidere uitleg over het citaatrecht.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Citaatrecht

dat ligt aan het copyright. Het is sowieso altijd verstandig om er een bron bij te vermelden. Je kunt ook de oorspronkelijke auteur benaderen.

Kleine uitbereiding. Sommige teksten worden onder een creative commons licentie uitgebracht. Deze teksten mag je, wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet juist wel gebruiken. (Bijna?) Alle teksten van Wikipedia bijvoorbeeld zijn gepubliceerd onder deze licentie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100