Mag je plaatsjes van google afbeeldingen gebruiken voor je website?

Zo niet, ik ben op zoek naar foto's van muziekinstrumenten, muziekpapier e.d. voor een website, waar kan ik dat vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Kort en simpel, nee. Niet zonder voorafgaande ondubbelzinnige toestemming van de rechthebbende.

Alle foto's van google hebben auteursrechten dus mag je ze niet zomaar op jou website zetten zonder overleg met de auteur, maar als je geen geld verdiend met je website kan je de foto's volgens mij er gewoon op zetten.

Nee, want de afbeelding is beschermd door auteursrecht, tenzij het er expliciet bijstaat dat je hem vrij mag gebruiken. Je kunt het best zoeken op speciale websites, die afbeeldingen vrij (of onder voorwaarden) beschikbaar stellen. Ook afbeeldingen op Wikipedia zijn vaak vrij te gebruiken, maar dat staat er altijd bij aangegeven (bijv. als je klikt op de viool-afbeelding op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Viool kun je lezen onder 'licensie' dat je hem mag gebruiken). Zie ook hier voor een overzicht van websites: http://klascement.info/help/vrij/

Nee, dat mag niet zomaar. Mijn dochter is een website aan het maken over de viool. Voor alle foto's die we niet zelf hebben gemaakt, hebben we toestemming gevraagd. OVer het algemeen doet met helemaal niet moelijk. Soms vraagt men een link naar de eigen website te plaatsen, of bijvoorbeeld het merk van een instrument te vermelden. Bijna altijd is wel te achterhalen bij wie je toestemming kunt vragen. Je kunt zo vrij simpel een hoop gedonder voorkomen.

Zoals hierboven al gezegd, de meeste foto's die je op Google vindt, zijn auteursrechtelijk beschermd. Maar er zijn goede sites met foto's die je wel vrij kunt gebruiken. Zie onderstaande links. Let wel op, bij sommige foto's gelden wel speciale voorwaarden.

Bronnen:
http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&q=music
http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=search&tx...

Ik heb gehoord als je fotos bewerkt zodat ze er anders uitzien en dus niet het origineel gebruikt het een eigen creatie is. En dus niet meer auteurs rechtelijk beschermd kan worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100