Wat voor schade richt je aan als je met je laptop illegaal gaat internetten op een niet beveiligde internetaansluiting?

Ik heb deze vraag ergens bij de reacties aan Antwoordman gesteld, maar ik kan niet meer vinden bij welke vraag (van iemand anders) dat was, dus nu maar als algemene vraag. Ik vraag het omdat er iemand bij mij in huis kwam met zijn laptop en ging internetten via mijn computer. Hij zei dat dat eigenlijk illegaal is, maar het waarom ontging me.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een moeilijke vraag. Wat voor schade richt je aan. Ik kan me nu gaan afvragen wat je eigenlijk als eigen mening hierin hebt liggen: Vraag je het met de intentie: Maar je richt toch helemaal geen schade aan? Of ben je daadwerkelijk op zoek naar de fysieke of anderlei schade die kan worden aangebracht hierdoor zonder dat dat de bedoeling is? Iemand die bij je op visite komt en met jou verbinding op internet gaat is niet per definitie illegaal, wel als jij het niet wilt. Het is wat anders, als hij bij jou thuis alsnog de verbinding van de buren gebruikt. De schade die je aanricht is afhankelijk van wat je doet op de verbinding. Het punt is, je krijgt een IP adres van de router toegewezen (of stelt deze zelf in) in de range van de andere computers in het netwerk van de eigenaar. Als jij een virus binnenkrijgt, is het snel bekeken dat deze zich via de ip adressen verplaatst naar shares op de andere computer(s) van de eigenaar van het netwerk. Daarnaast kan het erg vervelend zijn voor iemand die een game aan het spelen is, dat zijn verbinding 'gehijacked' wordt, waardoor z'n ping en latency omhoog gaan (dit houdt in dat de reactie van een online game omlaag gaat en je dus trager gaat reageren in het spel). Dit zijn zo een paar effecten die je kunt hebben met het gebruik van een onbeveiligde internetverbinding van een ander (met of zonder toestemming).

Ergens in de wet staat dat het hacking is (inbreken op iemands netwerk), Maar... dan het meestal wel inbreken op een open deur. Je richt dan ook geen schade aan, in de meeste gevallen merkt de eigenaar van het draadloos netwerk het niet eens.

Inbreken met een open deur is óók strafbaar, hoor. En ook not done trouwens, althans in mijn kringen. Net zoals we niet afgesloten fietsen niet standaard meenemen of 'bruiklenen'. Je steelt andermans bandbreedte, en hoewel dat wellicht sporenvrij en schadevrij kan voor de 'eigenaar' (je kunt er ook veel schade mee aanrichten door op de verkeerde sites te gaan surfen bijvoorbeeld), maak je ook gratis gebruik wat voor iedereen geld kost. Zo richt je ook uiteindelijk niemand schade aan wanneer je altijd zwart met het OV reist, standaard de fiets van de buurvrouw 'leent' als ze effe niet thuis is, of door iemands open deur naar binnen komt lopen om bij hem televisie te kijken. Natuurlijk leven we in een hele kromme samenleving waarin normale mensen die zich gedragen en aan de wet houden zichzelf moeten beschermen tegen lieden die het minder nauw nemen met mijn en dijn, de 'verleiding'niet kunnen weerstaan en denken dat ze slimmer zijn dan een ander. Dit soort vragen geeft eigenlijk alweer aan hoever we gezonken zijn in algemene moraal. "Moet hij zijn verbinding maar beveiligen ". "Moet je je fiets maar op slot zetten ", "Moet je je huis maar barricaderen en een alarm aanleggen". Schijnt heel normaal te zijn, maar ik vind het nog steeds de omgekeerde wereld. En in die wereld is het voornamelijk een kwestie van fatsoen, waarmee je de bokken van de schapen scheidt. Het feit dat je geen object steelt, maakt het in mijn ogen nog steeds diefstal. Illegaal downloaden is er ook zo eentje.

Iemand die bij jou op bezoek is en gebruik maakt van jouw internet aansluiting is natuurlijk niet aan het inbreken of bandbreedte aan het stelen. Wat een onzin. Het enige is dat er in je gebruikersvoorwaarden kan staan dat er een maximum aantal computers op de aansluiting mogen. Maar dat stamt uit de 90-er jaren toen in studentenhuizen 8 man op een aansluiting zaten. Dat werd toen als onrechtmatig bevonden door de providers. Ik geloof niet dat dat nu nog in je voorwaarden staat.

alleen als het zonder toestemming van de eigenaar wordt gedaan, is het hacking of inbreken. anders is het gewoon legaal

Met de huidige beschikbare bandbreedtes is de schade mbt de kosten van de data eigenlijk minimaal. Vervelender wordt het als je illegale activiteiten via de 'geleende' verbinding ontplooit (films en muziek UPLOAD, je met kinderporno bezig houdt, wellicht andere netwerken hackt, botnets aanstuurt, virussen verspreidt en dreigbrieven verstuurd, etc etc.); dan wordt de eigenaar als schuldige/verantwoordelijke gezien en dat schaadt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100