Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn de gevolgen?

Ik heb onlangs in een lezersbrief enkele tips gelezen om je eigen privacy op het internet beter te waarborgen. Eén ervan is het ip-adres onzichtbaar maken. Maar wat zijn de gevolgen daarvan? Kan ik dan bijvoorbeeld niet meer internetbankieren? Of wordt internetbankieren daardoor nog veiliger?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Internet
761

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het is niet mogelijk je IP-adres onzichtbaar te maken, want dan kun je geen informatie meer uitwisselen via het Internet.

Ze zouden twee dingen kunnen bedoelen:

a)  een anonimising proxy gebruiken;
b)  al je poorten dichtzetten.

Hieronder voor beide gevallen een antwoord.


a)  een anonimising proxy gebruiken

Jij maakt contact met een proxy. Die proxy maakt contact met je eigenlijke doel, en stuurt alle verkregen informatie door naar jou.

De proxy kent jouw IP-adres natuurlijk wel, maar de site waarmee je contact maakt ziet alleen het IP-adres van de proxy. Die site denkt dus dat het de proxy is die contact maakt. Zeg maar: alsof je een anonieme koerier inschakelt.

Voordeel: jij bent anoniem voor de site waar je contact mee maakt. Handig voor illegale activiteiten. Niet handig bij Internetbankieren, want daar moet je je toch identificeren, dus zij weten sowieso wie je bent.

Nadeel: je moet de proxy vertrouwen. Die weet immers wie jij bent, en zij zien alle informatie voorbijkomen, beide richtingen op.


b)  al je poorten dichtzetten

Normaal gesproken reageert jouw computer op berichten die vanuit het Internet komen. Al is het maar met een foutmelding: jouw computer geeft antwoord.

Zo kan ik dus zien of jij online bent als ik jouw IP ken. Of ik kan berichtjes naar willekeurige IP's sturen om te zien wie er online is, en dan bij een IP dat antwoord geeft proberen of er een lek in dat systeem zit zodat ik een aanval kan uitvoeren.

Als jij jouw poorten dichtzet, reageert jouw computer totaal niet meer op inkomende berichten. Vanuit het Internet gezien lijkt het net alsof jouw computer niet bestaat. Het is alsof je de deur niet opendoet als er wordt aangebeld, en alsof je zelfs niet schreeuwt "sorry, ik ben bezig!" als er wordt aangebeld.

Hiermee ben je veilig tegen de genoemde aanvallen. Voor Internetbankieren maakt het niet uit, behalve dat je minder kans loopt dat je (niet tijdens Internetbankieren, maar "gewoon") door een aanvaller wordt gevonden en dat daardoor jouw computer wordt besmet.
(Lees meer...)
Cryofiel
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
goed! +
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
+ Maar hoe kan ik 1) gebruikmaken van zo een proxy en 2) mijn poorten (tijdelijk of definitief) dichtdoen?
Cryofiel
12 jaar geleden
Je kunt op Internet zoeken naar "anonimising proxy", of naar "anonimizing proxy". Op http://www.proxy4free.com/ vind je een lijst met gratis anonimiserende proxy's. Sommige daarvan zorgen er meteen voor dat het lijkt of jij in een ander land zit, dus niet in NL. Verder zou je één van de volgende proxy's kunnen proberen:
    http://www.tech-faq.com/proxy.html
    http://www.surfert.nl/
    http://www.hidemyass.com/
    http://www.xx7.nl/
    http://www.dutchproxy.nl/
    http://www.webproxy.ca/
    http://www.webproxy.tw/
    http://www.kproxy.com/
    http://www.zendproxy.com/ Je poorten dichtzetten kan met de meeste firewalls. Het kan in ieder geval met de firewall die is ingebouwd in Windows. Je zult je er wel in moeten verdiepen, want het is nogal "technisch".

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding