Wat betekenen al de specificaties bij videokaarten?

Ik zie bij vele videokaarten de kloksnelheid, de geheugensnelheid en het geheugen staan.
Wat is het verschil tussen deze en wat zal welke factor in een game beinvloeden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kloksnelheid zorgt voor de snelheid van het berekenen van bijv. 3d models, elke hoek en lijn van hoek naar hoek moet namelijk berekend worden. geheugensnelheid heeft simpelweg, zoals het voor zichzelf al spreekt, te maken met de snelheid van het geheugen, zo heb je ook nog geheugen bandbreedte, de bandbreedte is in het kort de toeganssnelheid tot het geheugen, dus hoe meer bandbreedte, hoe sneller je videokaart graphics kan laden. geheugen is de geheugen die de videokaart tot z'n beschikking heeft, bij vele games van tegenwoordig is 1gb genoeg voor een scherm van 1920x1080, maar als je op hogere resolutie wilt spelen met hogere kwaliteit textures heb je meer geheugen nodig. En dan is dit in het kort uitgelegd(zie bron(nen) voor meer info), in principe hoef je dit als gamer niet te weten, maar is wel leuk en soms ook wel handig om te weten, Dus waarom de andere 2 mensen boven mij zeggen dat het geen ruk uitmaakt snap ik deels, maar heeft verder niets te maken met de vraag.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clock_rate
http://en.wikipedia.org/wiki/Clock_signal
http://en.wikipedia.org/wiki/Memory_bandwidth

Van de meeste van die specificaties op zich word je niet veel wijzer. De GTX 680 heeft bijvoorbeeld 3x zoveel CUDA cores als zijn voorganger, de GTX 580, maar die is echt niet 3x sneller. Niet dat dat allemaal maar marketing is ofzo, dat verschilt gewoon per merk en generatie. Je kan beter hardware sites doorpluizen voor reviews, dan krijg je een veel duidelijker beeld van hoe videokaarten presteren ten opzichte van elkaar. http://www.techpowerup.com/ is een van de beste IMO. Maar om je vraag te beantwoorden, het is vooral belangrijk wat voor GPU (hetgeen wat de berekeningen doet) erop zit. Kloksnelheid geeft een beetje aan op wat voor snelheid de GPU werkt. Een 10% overgeklokte GTX 680 (van 1006 MHz naar 1106 MHz) is ongeveer 10% sneller dan een standaard GTX 680. De geheugensnelheid opvoeren geeft volgens mij een minder dramatisch resultaat, maar alle beetjes helpen. Meer geheugen maakt een videokaart niet per se sneller, het is eerder dat een game iets minder vlot draait als die geheugen volloopt. Als je op hogere resoluties dan 1920x1080 zware games met high resolution texture packs speelt dan kun je bijvoorbeeld baat hebben bij een 3 of 4 GB versie van een GTX 670 (standaard 2 GB), maar dat maakt meestal geen verschrikkelijk groot verschil.

Eigenlijk geen ruk. Je kunt beter kijken op een site als www.videobenchmark.net daar kom je er dan achter of de videokaart een beetje goed is. Prijs kwaliteit zou ik een 550 ti van asus aanraden. Daar kun je fatsoenlijk mee gamen voor 130 euro. Als je meer geld te besteden hebt kun je op de gegeven website vinden wat de beste chipsets zijn.

Kloksnelheid is de snelheid waarmee instructies door de chip verwerkt worden. Meestal betekend een hogere kloksnelheid (met dezelfde chip) een snellere kaart. Maar sommige chips kunnen meer berekeningen per tik uitvoeren dan andere, dus je kan alleen dezelfde soort chip vergelijken. Iedere dedicatedvvideokaart heeft een geheugen aanboord. De geheugensnelheid geeft aan hoe snel dat geheugen werkt. Wat echt verschil maakt in games is de soort chip en hoeveel shader units zijn ingeschakeld op de chip. Ik ga er hier even van uit dat je een game videokaart zou willen aanschaffen, als voorbeeld gebruik ik de GTX6** serie van nvidia. De GTX690 is het topmodel, die bezit 2 GTX680 chips op een kaart. een GTX680 chip is een Kepler GK104 gpu die standaard 1536 cores heeft (core=rekenunit in de chip) Bij de fabricage gaan dingen fout, waardoor een deel van de chip niet helemaal goed werkt. Een GTX670 heeft bijvoorbeel ook een Kepler GK104 gpu, maar dan met 1344 cores. Door dat verschil zou een GTX670 dus minder presteren dan een GTX680. Als je bijvoorbeeld 2 GTX660's gaat vergelijken van meerdere fabricanten, zal bij sommigen de kloksnelheid zijn verhoogd dmv. een overclock. Dan zie je wel een klein verschil in prestaties, maar dat scheelt hoogstens een paar FPS.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100