Ik heb een als gestolen geregistreerde macbook in mijn bezit. Politie weet hiervan. Ik wil hem alsnog verkopen, kan dat?

Ik heb via Marktplaats een macbook voor een goede maar zeker niet goedkope prijs gekocht. Opgehaald bij de verkoper thuis. om een lang verhaal kort te maken. Ik heb de macbook ten goede trouw gekocht. Nu een ruim jaar later wil ik hem verkopen omdat ik een andere mac aangeschaft heb. Toen een koper kwam kijken vertelde hij mij dat hij geregistreerd staat als gestolen. Ik ben hiermee toen naar de Politie gegaan, het verhaal uitgelegd en alle gegevens van de verkoper en overzichten van SMS'jes, email en het gepinde bedrag bij de automaat vlakbij de verkoper. De politie is van mening dat ik hem inderdaad ten goede trouw heb gekocht en dat ik nu de eigenaar ben van de macbook. Ik mag hem dus houden. Schriftelijk bevestigen kon de agent dat niet omdat het onderzoek naar de originele aangifte en diefstal nog loopt. Ik heb hem toen gevraagd of ik hem alsnog kon verkopen en dat kon maar dat kon ik ook niet zwart op wit krijgen van de agent en de gestolen melding kon ook niet opgeheven worden.

De melding van gestolen blijft dus staan bij stopheling.nl en ik heb echt niks meer aan de macbook. Ik wil hem alsnog graag verkopen omdat ik het geld goed kan gebruiken, maar die gestolen melding zit dus in de weg.

Wat kan ik nu het beste doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe kan je nu niets, niet eerder dan dat de mac vrijgegeven is. Al die mooie praatjes koop je weinig voor. Je hebt te goede trouw gehandeld en dan kan je eigenlijk ervan uitgaan dat...... Ook al ben je zelf naar de politie gegaan en heb je je aan je plicht voldaan ( op zich een dikke + ). Zolang het onderzoek nog loopt kan je er nog niets mee daar het artikel nog steeds als gestolen staat geregistreerd. Als iemand van plan is om dat artikel te kopen en weet dat deze als gestolen staat geregistreerd, dan zal deze zich wel achter de oren moeten gaan krabben van is het heling of niet. En moet vooralsnog afgaan op jouw mooie blauwe ogen. En zo werkt het niet, het e.e.a zal juridisch afgedekt moeten worden. Wat je wel kan doen is contact opnemen met het juridisch loket of gerechtswinkel, deze zullen vermoedelijk dan wel vragen naar een kopie van jou aangifte. Succes.

Wanneer er sprake is van goede trouw bij de koper, dan wordt deze beschermd tegen een terugvordering door de oorspronkelijke eigenaar. Er heeft een rechtsgeldige overdracht van het eigendom plaatsgevonden. Je mag de pc dus gewoon doorverkopen.

Een antwoord is gegeven. Wel lijkt het me van wezenlijk belang dat je bovenstaand verhaal ook vertelt aan een potentiële koper, voordat deze de koopbeslissing neemt. Ik weet niet wat de juridische gevolgen van de verkoop zijn als je dit achterwege laat en achteraf blijkt dat de koper het apparaat niet gekocht zou hebben als hij deze feiten gekend zou hebben. Toegevoegd na 13 minuten: Nog wel een aanvulling Is sprake van goede trouw bij de koper (bij jou dus), dan word je beschermd tegen een terugvordering door de eigenaar. De uitzondering daarop is de situatie, dat de eigenaar het product is kwijtgeraakt door diefstal. In dat geval kan deze gedurende drie jaren na de diefstal het product terugvorderen van iedere bezitter. (Hij moet zijn eigendom wel kunnen bewijzen.) Dat geldt weer niet als de koper als consument het product heeft gekocht in een handel/winkel waar hij geen diefstal hoefde te verwachten.

als de politie het onderzoek heeft afgerond kunnen ze jou daar schriftelijk een bericht over sturen. Hierin staat dan dat jij te goeder trouw eigenaar bent. De politie kan dat nl wel zeggen maar in veel gevallen kan bijvoorbeeld een verz.mij ook de macbook claimen als ze bijvoorbeeld de tegenpartij schadeloos hebben gesteld. Aan mooie woorden heb j eniets, zorg dat je iets op papier krijgt. Dit kan je dan in copie meegeven aan de nwe eigenaar welke zich waarschijnlijk een stuk zekerder voelt van zijn legale aankoop. Kan me voorstellen dat jij het ook prettiger vindt om een antwoord zwart op wit te hebben. Zie ook onderstaande link, altijd handig

Bronnen:
http://www.stopheling.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100