Kan je een harde schijf zomaar overzetten in een andere pc?

Met behoud van data en besturingsprogramma.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gegevens wel, besturingsprogramma niet. Zelfs toepassingsprogramma's niet. Het besturingsprogramma installeert bepaalde onderdelen (drivers e.d.) wel of niet, afhankelijk van de hardware die in jouw PC zit. Zet je dan hetzelfde besturingsprogramma in een andere PC, dan is er een goede kans dat het systeem niet meer wil starten. Hetzelfde gelldt voor toepassingsprogramma's. De gegevens zullen wel benaderbaar zijn - mits je je nieuwe computer opstart van een andere harde schijf, of van een CD/DVD, LAN of USB.

Jawel. Maar ga er dan niet vanuit dat de PC werkt; De installatie installeerd oa hoe jouw PC in elkaar zit. Als je PC dan fundamenteel anders is (Andere chips ; grafische kaarten ed) dan kan dat grote problemen bij het opstarten oplveren

nee dat wordt moeilijk omdat het je windows versie dan moeilijk gaat doen met activeren in de meeste gevallen heb je bij ej pc een oem veris gekregen die geactiveerd is op de oude pc een installaite of in dit geval overzetten van het hele systeem zal ondanks alle foutmeldingen wel lukken maar de activatie lukt niet

Wat capthavoc zegt (ff zeer snel doorgelezen) klopt wel aardig. Als je tenminste een legale versie hebt en als die versie geen massa-licentie heeft. Bij een massa-licentie is er geen probleem. Als je 't toch wilt proberen (bijv. als je Windows dus een code heeft die ze ook op je werk gebruiken), is dit wellicht de manier: 1. Uiteraard eerst een backup maken. Nee: twee backups waarvan je minstens één eerst op een andere PC goed test. 2. Hier de truuk: installeer de drivers van 't _nieuwe_ moederbord(!) terwijl de harde schijf nog in de oude PC zit(!). Direct na 't installeren van die drivers: PC uit zetten (dus NIET rebooten), en de harde schijf overzetten. 'T moederbord is verreweg 't belangrijkste. De overige zaken kunnen hoogstwaarschijnlijk gewoon netjes geïnstalleerd worden door de juiste drivers te pakken naderhand. Toegevoegd na 3 minuten: Dat 'moederbord' moet je trouwens ruim opvatten. Vaak is 't een kwestie van apart chipset drivers, VGA-drivers, netwerkkaart drivers, geluidskaart drivers en soms harddisk-bus drivers installeren. Een enkele keer roept zo'n driver trouwens dat 't helaas niet kan omdat 't apparaat niet gevonden is. (PS: ik ben hier even uitgegaan van Windows.) Toegevoegd na 6 minuten: Wat ook kan, is 't volgende: met 't programma Ghost maak je een kopie van je oude schijf naar de nieuwe. Dus 'gewoon' proberen zonder dat je de oude PC uitelkaar haalt, is mogelijk. Stond er al een besturingssysteem op de nieuwe PC, dan gaat dat er uiteraard af. Daar kan je ook weer een backup van maken en weer terug zetten mocht Windows dan toch niet lekker werken.

Als de bestemmingspc dezelfde chipset heeft is dit meestal geen probleem. Als het een andere chipset is, dan veroorzaakt dit meestal een bluescreen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100