Wordt een harde schijf actief geremd na uitschakelen?

Na het uitschakelen van mijn computer (desktop) hoor ik hoe de harde schijf behoorlijk snel tot stilstand komt.

Tijdens gebruik zal de schijf juist met zo min mogelijk wrijving draaien: dat beperkt zowel het energieverbruik als de warmteproductie.

Dit doet vermoeden dat de harde schijf na het uitschakelen niet op de normale wrijving heel langzaamaan tot stilstand komt, maar actief wordt afgeremd.

Klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De motor is zodanig gelagerd dat de wrijvingsweerstand bijna absoluut geminimaliseerd is. Het kan bijna niet anders dat de schijf geremd wordt, anders zou de schijf nog heel lang doordraaien. Tijdens het stoppen worden de koppen nl. eerst al mechanisch van de schijven getild. Dat afremmen gebeurt niet met een soort mechanische rem, want dat zou slijpstof geven wat funest zou zijn voor de schijf, daar de afstand tussen de koppen en de schijven slechts een heel dun luchtkussentje is. De servomotor zal hoogstwaarschijnlijk zodanig schakelen (electronisch) dat er wat afremming plaatsvindt.

Nee. Hij geeft zelf weerstand waardoor hij sneller afremt.

Een HDD moet juist met volledige controle draaien. Wrijving heeft hier niet veel mee te maken. De schijven zelf zullen waarschijnlijk direct op een gevoelige stappenmotor draaien. Het is dan ook diezelfde motor die de schijf sneller als langzamer laat draaien. Een vrij draaiende schijf is nutteloos en er kan niet gewacht worden totdat deze vanzelf is uitgedraaid. het lezen van de binnenste rand heeft een andere snelheid nodig als voor het lezen van de buitenste rand. Net zoals bij een CD-ROM. Voor de snelheid is een absolute controle mechanisme nodig.

Een harde schijf remt gewoon af op de motor zelf. Probeer maar eens een elektromotor te laten draaien, dat kost kracht. Kracht is afremming. Zo'n schijf zelf weegt praktisch niks, dus de invloed daarvan op de draaiing is ook praktisch niks. Je kunt er altijd een opendraaien als je nieuwsgierig bent :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100