Heeft een harde schijf koeling via geleiding nodig?

Mijn kapotte harde schijf is vervangen door een identiek exemplaar. Hoewel het hetzelfde model is (Seagate Barracuda 750 GB), maakt deze meer herrie bij het zoeken dan de vorige schijf.

Nu kan ik de harde schijf ophangen in rubber. Maar: hij zit nu vastgeschroefd in een soort metalen "rek" dat in de kast staat. Als ik de schijf nu ophang in rubber, kan de schijf dan zijn warmte nog steeds goed kwijt, of werkt het metalen "rek" als koelvin en moet er dus een goede warmtegeleiding zijn tussen rek en schijf?

Opmerking: Na vier uur normaal gebruik rapporteert de schijf een temperatuur van 39 °C.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat rubber minder goed temperatuur geleidt dan metaal, zal de harde schijf de warmte langer vasthouden. Ik heb een paar keer gelezen dat met elke 10 graden temperatuurstijging de harde schijf ±2x minder lang mee gaat. Dus een schijf die gemiddeld op 50 graden draait zal 2x minder lang meegaan dan een schijf op 40 graden. Mijn vier harddisks geven trouwens volgens mij wel een hogere temperatuur aan na 4 uur gebruik of in elk geval niet veel lager. (Ik heb geen rubberen ophanging.) Als 't geluid lastig is, zou ik 't gewoon proberen. En dan goed de temperatuur in de gaten houden. Als de temperatuur meer dan 5 graden stijgt vergeleken met de situatie zonder rubberen ophanging, dan zou ik misschien overwegen 't rubberen ophanging ongedaan te maken. Bij mij heb ik de PC bewust onder 't bureau staan, zodat ik 'm minder hoor. Verder had ik bij de leverancier van mijn PC benadrukt dat ik stille componenten wou. Samen met de juiste componentenkeuze en 't feit dat ie onder 't bureau staat, hoor ik de PC eigenlijk alleen nog maar als er een CDROM draait. 'T belangrijkste is natuurlijk dat er geen dataverlies optreedt door een schijfcrash. Dus heb ik mijn documenten op een schijf staan waarop verder geen enkele schijfactiviteit plaatsvindt (anders dan wanneer ik backups maak). De documenten op de dezelfde schijf plaatsen als 't besturingssysteem doe ik al vele jaren niet meer. En natuurlijk regelmatig backups maken. Als je geen bestanden hebt met Aziatische karakters, kan je daarvoor bijv. SyncBack (www.2brightsparks.com) gebruiken.

Ik had vroeger een harddisk cooler, ik merkte er eigenlijk weinig van. De pc maakte alleen meer herrie. Ik moet wel zeggen dat de harddisk na 14 jaar nog wel werkt, dus misschien zegt dat iets.

Je kunt de temperatuur dus uitlezen. Dat is mooi. Gewoon inhangen in dat rubber (je hebt er speciale rubbere ophangdempertjes voor) en kijken wat de temperatuur wordt. Je mag niet boven de max. temp uitkomen die de fabrikant voorschrijft, met wat airflow lukt dat wel. Vooralsnog lijkt het erop dat warmere schijven niet eerder kapot gaan, integendeel tot het volksgeloof. Zie dit onderzoek van Google bij hun eigen servers over maar liefst 100.000 schijven. Als dat niet representatief is, weet ik het niet meer...

Bronnen:
http://www.madebo.eu/index.php?option=com_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100