Als je harde schijf crasht, ben je dan al je gegevens kwijt of valt er dan nog wat te redden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meestal valt er nog erg veel te redden - soms zelfs alles. Het ligt er maar aan hoeveel je ervoor over hebt. Het ligt er natuurlijk ook aan HOE je schijf is gecrasht. Heeft een programma iets fout gedaan, dan is de schijf zelf nog intact, maar de "inhoudsopgave" is vernaggeld. Met programma's, die je zelf van Internet kunt downloaden, kun je dan een boel herstellen. Is de schijf zelf gecrasht (hardwarematig), dan hoor je vaak rare geluiden als je probeert hem te starten. In dat geval kan een deel van de gegevens definitief weg zijn. Maar ook dan kun je vaak nog veel terughalen. Daar zijn speciale bedrijven voor. Zoek op "data recovery" "hard disk". Het kost een lieve duit, maar dan heb je ook wat. Is de controller gecrasht, dan is alles nog intact. Met een andere controller kun je dan alles terugkrijgen. Mij is dat twee weken terug overkomen: door een bug in de firmware van de controller van de harde schijf, was de harde schijf compleet ontoegankelijk. Deze firmwarebug was bekend bij Seagate, dus Seagate bood aan al mijn gegevens terug te halen. Maar dat zou wel een tijd gaan duren. Ik heb ervoor gekozen een nieuwe schijf te laten plaatsen, en mijn gegevens zelf terug te zetten vanaf een back-up. Samenvattend: het hangt van de oorzaak van de crash af, hoeveel moeite het kost je gegevens terug te halen. Tenslotte: voor minder dan € 100 koop je een harde schijf van 1 TB. Intern of extern, net wat je wilt. Als je regelmatig een image maakt van je harde schijf op die tweede schijf, is het niet erg als er één kapot gaat. Ik vertel je dit uit recente eigen ervaring. ;-)

Vaak is er nog veel te redden. Vaak is het zo dat bij een crash een deel van de 'inhoudsopgave' van je harde schijf onleesbaar is geworden. Voor de PC is het dan lastig uit te vinden wat wat is, en je PC weigert nog iets te doen. Speciale software kan meestal een deel van de gegevens nog terug vinden. Zoek even op 'harddisk recovery software' en je zal een serie software programmas vinden die je kunnen helpen.

Ja, er valt altijd nog een boel te redden, maar deze kans neemt drastisch af wanneer je op deze schijf nog ook nog dingen probeert weg te schrijven. Wanneer je bijvoorbeel windows start worden er diverse tijdenlijke bestanden op de schijf geschreven, en deze kunnen (ten onrechte) over voor jou belangrijke bestanden worden weggeschreven. Zorg dus dat je begint de schijf uit de pc te halen (er van uitgaande dat je maar één schijf hebt) en deze in een andere pc volledig kopieert. Daarna pas de kopie proberen uit te laten lezen, bijvoorbeeld met dergelijke recovery-programma's zoals hierboven genoemd. Als de bestanden je echter veel waard zijn, laat het dan aan een professioneel bedrijf over. Er is werkelijk veel mogelijk, maar dat kost een hoop expertise en is arbeidsintensief. Overig zijn er ook nog diverse mogelijke manieren waarop een schijf crashen kan, het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat er hardwarematig iets kapot is. Een dergelijk bedrijf kan dan meestal ook het defecte onderdeel vervangen of -onder stofvrije omgeving- de gegevensdragers overzetten in een andere schijfbesturing.

Nee,. als je schijf is gecrashed valt er niets meer te redden. Bij een schijfcrash raken de koppen de platters, waarbij het gemagnetiseerde oppervlak met enorme snelheid verspaand wordt. Daarna zijn je koppen verbrand en je informatie verloren. Als het filesysteem van een schijf corrupt raakt is er veelal nog veel te redden, maar dan is er geen sprake van een crash.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100