Hoe lang blijft de data op een inactieve harde schijf goed?

Ik heb op inactieve 3.5 schijven bestanden gearchiveerd. Zijn deze bestanden er over zeg, 50 jaar nog steeds?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kans dat ze na 50 jaar nog werken, lijkt mij klein. Tevens moet je ook de oude apparatuur erbij bewaren, want over 50 jaar past je HD echt niet meer in de PC's van die tijd. Waarschijnlijk heb je dan een serie adapters nodig (bijv. van SATA naar USB, van USB naar een nieuwer systeem, en zo nog een paar keer). Toegevoegd op 17-06-2009 12:32:18 'T beste lijkt 't mij om je HD vlak boven de kamertemperatuur te houden. Bij elke 10 graden daarboven, halveert ongeveer de betrouwbaarheid/levensduur. Met bijv. HDD-health kan je zien of je HD al bezig is te overlijden: http://www.panterasoft.com/index.html Toegevoegd op 17-06-2009 14:02:02 Na 50 jaar heeft je HD waarschijnlijk last gehad van oxidatie, opgedroogde/ingedikte smeermiddelen, ingeslikte microstofdeeltjes, schade door deeltjes die door de lucht schieten. Vertrouw er in elk geval niet op, dat 't 50 jaar lang goed blijft. Op dit moment is 't 't beste om meerdere backups (internet, DVDR/Blu-ray (DONKER en droog bewaren), USB-sticks, harddisks) te hebben en die regelmatig te controleren. Vergeet floppies. Da's echt troep.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.

Dat blijft wel decades goed... Magnetisme slijt er ook weer vanzelf af... Dan heb je een crc check die mini-correcties maakt, maar 30 tot 40 jaar moet het kunnen... Maar als je weet dat de tijdspanne beperkt is, dan kun je na tien jaar het spulletje op de dan beschikbare technologie over zetten enz enz... Het wordt toch altijd meer, beter en sneller, dus we gaan morgen gewoon fris aan de toekomst beginnen...

Als de betreffende programmatuur waarmee je die kunt benaderen er ook nog is....daar moet je ook aan denken. Het is dus goed om dit te blijven onderhouden en eventueel te converteren naar een ander formaat of indeling.

Een floppy-disk blijft ongeveer 5 à 6 jaar zijn informatie behouden. Er is eigenlijk geen reden om aan te nemen dat een hard disk dat langer doet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100