Waar werden de eerste computers voor gebruikt?

Ik heb het over de jaren 40, 50.
Die gigantische kasten waar amper rekenvermogen in zat. Waar werden die nou het eerst voor gebruikt? Waren er wiskundige dilemma's die moesten worden opgelost? Werden ze door defensie gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De eerste computers werden voor en door ministeries van defensie / oorlog ontwikkelt. Pas in een later stadium werden de computers voor andere doeleinden ingezet en in het laatste (?) voor de consumentenmarkt beschikbaar.

In het Verenigd Koninkrijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bletchley Park van de 'Colossus' gebruikgemaakt om berichten te kraken die met de Duitse Lorenz-codeermachine vercijferd waren. De Colossus wordt wel gezien als de eerste elektronische computer en werd eind 1943 in productie genomen.....

Ik meen dat de eerste computer in Nederland bij de Shell stond, in Rijswijk. Die werd "geprogrammeerd" met ponskaarten, en waarschijnlijk gebruikt om "iteratieve" berekeningen te maken.

Ik heb hier wel een aardig stukje literatuur over de eerste computers. http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_computer

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100