Ik gebruik Ubuntu al jaren naast Windows. Als mijn laptop opstart, dan heb ik de keuze welk besturingssysteem er wordt opgestart. Als ik geen keuze maak, dan wordt na een aantal seconden Windows als standaard-systeem opgestart. Ik heb voor m'n werk namelijk nog Windows nodig.
Dit opstartsysteem (= grub) wordt automatisch door Ubuntu geïnstalleerd. Zo worden bijvoorbeeld ook eventuele Windows-partities op je harde schijf herkend en hier automatisch aan toegevoegd. Op die manier kun je erg eenvoudig een Linux-systeem aan je computer toevoegen, zodat je hier alvast aan kunt wennen.
Daarnaast is het uiteraard altijd een goed idee om eerst de installatie-CD van Ubuntu als live-CD te gebruiken. Je hebt hier zelfs geen CD voor nodig, want je kunt het ook op een USB-stick plaatsen (via Unetbootin). Of je kunt het gedownloade ISO-bestand als een CD-drive mounten aan een virtualisatie-pakket als VirtualBox. Met zo'n virtualisatie-pakket installeer je het helemaal systeem als een test in een bestand op je huidige Windows-schijf. Dan hoef je dus ook niet eerst de partities op je schijf anders in te delen. Zo kun je goed bekijken of het Ubuntu-systeem ook iets voor jou is.
Qua hardware-ondersteuning heb ik met Ubuntu zelfs betere ervaringen dan met Windows. Bij Windows is het vaak zo dat je eerst een pakket aan drivers voor je eigen computer moet downloaden van de computer-leverancier.
Zo heb ik wel eens Windows geïnstalleerd en dat na installatie geen stuurprogramma voor de videokaart, geluidskaart en netwerkkaart geïnstalleerd zijn. Nou, dan kun je niet echt veel. Toen heb ik maar via het Ubuntu-systeem de Windows-stuurprogramma's gedownload, want Ubuntu deed het tenminste wel direct na installatie.
Of er onder Linux voldoende programma's zijn hangt een beetje af van wat je zoal met je computer doet. Zo heeft iedereen bepaalde programma's waar hij/zij graag mee werkt.
Vaak is er voor het Linux-systeem wel een geschikte vervanger. Als je nu bijvoorbeeld met Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) werkt, dan is OpenOffice.org (of LibreOffice) hier een goede vervanger voor.
Ubuntu komt ook met een Software Center waarmee je eenvoudig software kunt vinden en op je systeem kunt installeren. Dat is ook een bijkomend voordeel van Linux, want de meeste software die je daarop installeert is ook gratis te gebruiken.
- Bronnen:
-
http://gimp.startpagina.nl
-
http://openoffice.startpagina.nl
-
http://ubuntu.startpagina.nl
-
http://www.virtualbox.org/